Het luchtdicht- en waterkerend afdichten van houten (stel)kozijnen

Luchtlekken komen regelmatig voor bij de aansluitingen tussen raam- en deurkozijnen en gevels. Door hier in een vroeg stadium al rekening mee te houden, kan dit gemakkelijk worden voorkomen. Bovendien worden de gestelde eisen steeds hoger. De thermische kwaliteit van kozijnen is om die reden tegenwoordig hoger dan voorheen. De (juiste) installatie van een kozijn is uiteindelijk bepalend voor het resultaat! Luchtdicht bouwen voorkomt condensatie, ongecontroleerde luchtstromen en beïnvloedt de energiekosten daarom in positieve zin. Hierbij zijn moderne en de juiste afdichtingsoplossingen noodzakelijk. Zo is het noodzakelijk om aan de warme zijde luchtdicht te zijn. Dit is onder andere nodig om de koude buitenlucht niet met de warme, vochtige binnenlucht in contact te laten komen.

illbruck ME407 Butylband NT

De ME407 wordt toegepast voor het damp-, lucht- en waterdicht maken van allerlei aansluitingen draagconstructies en gevelelementen onderling en wordt gebruikt voor het creëren van drukvereffening in de gevelconstructie.

Producteigenschappen

  • UV-bestendige drager en de butyl kleeflaag
  • De kleeflaag blijft bij hoge en extreem lage temperaturen flexibel en zakt niet uit
  • Hecht op vrijwel alle voorkomende ondergronden
  • Geen voorverwarming voor of tijdens applicatie benodigd
  • Permanente kleefkracht
  • Zeer hoge dampdichtheid, dus ook waterkerend en luchtdicht

Verwerkingstips

Voor het bepalen van de juiste breedte maat van de ME407 geldt als vuistregel: de voegbreedte + 100 mm voor het hechtvlak (oftewel, 50mm voor beide zijden). De ME407 is verkrijgbaar in verschillende breedtematen en vanaf 100 mm breedte heeft het band een handige gedeelde schutfolie. Voor het bepalen van de benodigde lengte geldt dat de ME407 een overlapping heeft bij onderlinge aansluitingen van tenminste 25 mm. Poreuze ondergronden primeren, gebruik hiervoor de illbruck ME902 Butyl- & Bitumensprayprimer. Druk het band goed aan met een conische aandrukroller (gebruik hiervoor de illbruck AB004 Conische Aandrukroller).

Slider2.png

illbruck FM330 PERFECT ELASTIC FOAM PRO

De illbruck FM330 PERFECT ELASTIC FOAM PRO is een duurzaam elastisch en isolerend purschuim dat uitermate geschikt is voor het afdichten, isoleren en vullen van voegen en aansluitingen van bouwdelen.

Producteigenschappen

  • Aantoonbaar de grootste elasticiteit
  • 50% MTV met een zeer hoog herstelvermogen
  • Uitmuntende luchtdichtheid tot 1750 Pa.
  • Goede temperatuur-, water- en chemicaliënbestendigheid
  • Overschilderbaar en af te werken met pleisterwerk
  • Toepasbaar tot -10°C (temperatuur bus >5°C)
  • Langere houdbaarheid: 24 maanden

Verwerkingstips

Zorg voor een licht vochtige (voorbevochtigen met een plantenspuit), stof- en vetvrije en stabiele ondergrond en schud de bus minimaal 20 seconden voor gebruik. Draai de bus op het pistool of bevestig de illbruck AA210 Spray Nozzle. Vul de ruimte tussen het stelkozijn en het binnenblad. Vul de ruimte voor ca. 90%. Breng het purschuim bij voegen breder dan 30 mm en dieper dan 70 mm in meerdere lagen aan. Doe dit met tussenpozen van 1 á 2 uur. Bevochtig de ondergrond lichtjes voordat een volgende laag wordt aangebracht. Tip: gebruik de handige illbruck AA005 Opzet Nozzle bij smallere stelruimtes. Snij het purschuim vlak af na droging. Voor overige tips, verwerkings- en veiligheidsinstructies: raadpleeg altijd het product- en veiligheidsblad.

Slider.png

Wil je meer weten? Vraag ernaar bij jouw dichtstbijzijnde Bouwcenter en we helpen je graag!

Heb je een vraag?

Neem gerust contact met ons op! We helpen je graag.