De juiste mortel als verbindingsmiddel tussen de metselstenen

Net als de bouwmethoden is ook de gemetselde gevel aan veranderingen onderhevig. In de loop der jaren is de gemetselde binnenmuur steeds meer vervangen door een gelijmde binnenmuur van kalkzandsteen of keramische snelbouwstenen. Ook de metselstenen voor de buitenmuur zijn aan veranderingen onderhevig. Het is dan aan de mortelfabrikant om de mortel hierop aan te passen.

Remix Mortel-Op-Maat systeem®

Metselstenen worden steeds vaker voorzien van een oppervlaktebehandeling, meestal een hydrofobeermiddel. Hierdoor worden gehydrofobeerde of gesilliconiseerde (ook wel gecoate) metselstenen) minder gevoelig voor vervuiling en uitslag. Deze behandeling zou in de CE prestatieverklaring van de steen vermeld moeten staan, maar dat is niet altijd het geval. Voor het verbindingsmiddel, de mortel, is dit wel degelijk van belang. Een “traditionele” mortel is dan niet meer toereikend met hechtingsproblemen en stapelproblemen als gevolg. Hechting is gebaseerd op aanmaakwater dat vanuit de mortel in de steen trekt en dat proces wordt verstoord door het hydrofobeermiddel. Volgens het Mortel-Op Maat systeem® heeft Remix voor grotere projecten speciale metsel, doorstrijk en dunbedmortels ontwikkeld, die ondanks de hydrofobeerlaag toch een goede hechting en stapelbaarheid hebben. De morteltechnologie wordt ook ingezet voor ander moeilijke metseltoepassingen. Denk aan sterk bezande stenen of knetterharde stenen met geen of nauwelijks wateropname. Aan de andere kant zijn er ook metselstenen die als een spons al het water uit de metselmortel willen zuigen, zoals bijvoorbeeld de Deense stenen. Die vragen weer om een mortel met een hoog watervasthoudend vermogen om ‘verbranding’ van de mortel te voorkomen. Ook hierin voorziet het Mortel-Op Maat systeem, met Museum de Lakenhal te Leiden als mooi voorbeeld. (Zie paginafoto)

Aardbevingsgebieden

Aan metselwerk in aardbevingsgebieden wordt weer heel andere eisen gesteld. Hier is een superieure hechting gewenst om losraken van de stenen tijdens een aardbeving te voorkomen (doodsoorzaak nr.1). Remix is samen met TNO gaan testen op de nieuwe triltafeltest van TNO. De hiervoor ontwikkelde ER® (Earthquake Resistance) mortels zijn door TNO met goed resultaat getest tot 2,5 keer de zwaarst verwachte aardbeving in 2475 jaar! Hier worden al vele woningbouwprojecten en gebouwen in Groningen mee uitgevoerd. Maar deze ER® mortels worden niet alleen in Groningen gebruikt. Denk ook bevingen/zakkingen door de mijnen in Limburg en de zoutkoepels in Twente. Of gebouwen naast spoorwegen, die onderhevig zijn aan trillingen.

Zakgoed

Bij metselmortels voor de kleinere projecten/klussen wordt veelal gekozen voor 25 kg zakken metselmortel met kalk (normaal zuigende stenen) of metselmortel zonder kalk (weinig zuigende stenen). Voor deze stenen is dit een goede keuze, maar voor kalkzandsteen en de eerdere genoemde stenen zijn deze mortels niet toereikend. Hechtingsproblemen, stapelproblemen en/of verbranding van de mortel kunnen dan al gauw optreden. Met de Sakrete Multimortel zijn deze ‘moeilijke’ stenen wel goed te vermetselen. De hoge hechtsterkte, hoge stabiliteit en het uitstekende watervasthoudende vermogen geven deze mortel de unieke eigenschappen die hiervoor zijn benodigd. Dit geldt ook voor de Sakrete allround doorstrijkmortels, die dezelfde morteltechnologie hebben. Voor Sakrete Voegmortels is Sakrete Voegfix FX ontwikkeld, een vloeibaar additief aan het aanmaakwater, waarmee Sakrete Voegmortels ook deze unieke eigenschappen krijgen.

Wil je meer weten? Vraag ernaar bij jouw dichtsbijzijnde Bouwcenter en we helpen je graag!

Heb je een vraag?

Neem gerust contact met ons op! We helpen je graag.