Het belang van het egaliseren van de vloer

Egaliseren, of het gladmaken en nivelleren van de vloer, is een essentiële stap. Het zorgt er namelijk voor dat de vloer strak afgewerkt wordt. Met Ultraplan van Mapei zorg je voor een glad resultaat.

Waarom egaliseren?

Het egaliseren van een vloer is dus een essentiële stap. Maar waarom is dit zo belangrijk? Hieronder lichten we de belangrijkste redenen toe voor het egaliseren van jouw vloer.

Het voorkomt oneffenheden en doortekening

Een van de belangrijkste redenen om een vloer te egaliseren, is het voorkomen van oneffenheden en doortekening. Met name bij gevoelige flexibele vloeren zoals LVT, PVC of linoleum is iedere oneffenheid in de ondergrond te zien. Door de vloer te egaliseren, zorg je ervoor dat de ondergrond glad en consistent is, wat de kwaliteit van de afwerking verbetert.

Het verbetert de hechting

Egaline onttrekt het vocht uit de lijm die wordt aangebracht om de vloerafwerking te installeren. Het onttrekken van vocht zorgt ervoor dat de lijm kan gaan afbinden. Dit zorgt voor een sterkere verlijming en verbeterde hechting van de afwerking.

Het verlengt de levensduur van de afwerking

Ongelijke oppervlakken kunnen leiden tot overmatige slijtage en schade aan de afwerking, waardoor deze sneller vervangen moet worden. Door de vloer te egaliseren, zorg je voor een stevige en stabiele basis die de levensduur van de afwerking verlengt.

Het vergemakkelijkt de installatie

Egaliseren maakt het installatieproces van de vloerafwerking veel eenvoudiger en sneller. Een vlakke ondergrond zorgt ervoor dat tegels, laminaat, vinyl of tapijt makkelijker kunnen worden gelegd. Dit bespaart tijd en moeite tijdens de installatie en vermindert de kans op fouten.

Hoe egaliseer je een vloer?

Het egaliseren van een vloer begint met het kiezen van de egaline. Daarvoor is het belangrijk om vast te stellen hoeveel verschil in laagdikte gecorrigeerd moet worden. Wanneer het om verschillen in laagdiktes van 1 tot 15 mm gaat, kan je kiezen voor Ultraplan Eco Xtra van Mapei. Bij verschillen van 3 tot 40 mm adviseert Mapei Ultraplan Maxi.

In drie eenvoudige stappen breng je zowel Ultraplan Eco Xtra als Ultraplan Maxi aan:

  1. Voorbereiding van de ondergrond: De ondergrond moet voldoende stabiel, droog en stofvrij zijn. Zorg ervoor dat er geen losse delen of materialen zijn die de hechting nadelig beïnvloeden. Herstel scheuren of gaten in de vloer en behandel stoffige of absorberende betonnen ondergronden met een geschikte primer zoals Eco Prim T Plus van Mapei.
  2. Bereiden van het mengsel: Meng een zak egaline en schoon water met een elektrische mixer in een emmer op lage snelheid tot een homogeen, klontvrij mengsel.
  3. Aanbrengen van de egalisatiemortel: Breng dit in één enkele laag aan op de ondergrond. Het product is zelfnivellerend: dit betekent dat je het met een spaan of kam kunt verdelen. De mortel zal dan uit zichzelf egaal uitvloeien.

Een essentiële stap

Egaliseren is een essentiële stap die de basis legt voor een duurzame afwerking van de vloer. Het voorkomt problemen zoals oneffenheden en overmatige slijtage. Door de tijd te nemen om de vloer goed te egaliseren, zorg je ervoor dat de uiteindelijke afwerking er professioneel uitziet en lang meegaat.

Heb je een vraag?

Neem gerust contact met ons op! We helpen je graag.