Omnicol voegwerk

Dat voegt wat toe!

 

MORTEL VAN OMNICOL

Ter plekke zand en cement mengen om een voetmortel te maken, is niet meer van deze tijd. Tegenwoordig vormen fabrieksmatig gemengde voegmortels, in allerlei variaties, voor vakmensen de standaard. Waar moet je op letten om de juiste keuze te kunnen maken? Wat komt er allemaal bij kijken?

In dit blog zoomen we in op de vijf belangrijkste aandachtspunten bij professioneel voegwerk. Met dank aan de specialisten van Omnicol.

1. Hoe zit het met de zuiging vanuit de ondergrond?


Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar zuiging vanuit de ondergrond is wel degelijk van invloed op het uiteindelijke resultaat bij verschillende ondergronden. Ook bepalend is of je te maken hebt met wel of geen geglazuurde tegelranden. Diverse factoren beïnvloeden de droging en kunnen dus ook de uiteindelijke kleur van de voeg bepalen.

2. Wand of vloer?


Het oppervlak is medebepalend voor de keuze van de juiste voegmortel. Tenslotte wordt een vloer anders belast dan een wand. Alles is natuurlijk mogelijk, maar bedenk wel dat de vloer door ‘beloping’ eerder vervuilt. Daarnaast kunnen ondergrond(materiaal) en voegbreedte voor de vloer anders zijn dan voor de wand, en vaak zijn ook de tegels niet dezelfde. Allemaal ‘verzwarende omstandigheden’ die je vooraf best in de overweging kunt nemen.

3. Waar ga je voegen?


In een openbaar gebouw is belasting van, bijvoorbeeld, een woonkamervloer heel anders dan van een toiletvloer, ook wat betreft de reinigingsmethode. Hetzelfde geldt voor de belasting van en het onderhoud in onder andere woningbouw, zwembaden, wellnesscentra, wasstraten, sanitaire gelegenheden, laboratoria en horeca. En het maakt natuurlijk een groot verschil of je een binnen- of buitenvloer gaat maken. Het toepassingsgebied is dus een zeer belangrijke factor in het bepalen van de juiste kwaliteit voegmortel.

4. Wat is de samenstelling?


In de samenstelling van verschillende voegmortels bestaan tal van varianten, afgestemd op het uiteindelijke gebruik en toepassingsgebied. Zo zijn er mortels op basis van cement, vulmiddel, harsen en epoxyharsen. De uiteindelijke samenstelling geeft de mortels hun specifieke eigenschappen, van grof tot fijn en van flexibel tot extreem slijtvast. De juiste keuze maak je door alle factoren mee te laten wegen, waarbij materiaal en gebruik het meest doorslaggevend zullen zijn.

5. Wat weet je van epoxyvoeg?

Voor toepassingen als woningbouw, zwembaden, wasstraten, sanitaire gelegenheden, levensmiddelenindustrie, grootkeukens en slachterijen wijzen we je graag op de voordelen van een hoogwaardig driecomponenten-epoxyvoegsysteem. Dit voegsysteem bestaat uit hars plus harder, reinigingsmiddel en een kleurencomponent. Het is 100% kleurvast, vlekbestendig en schimmelvrij. Daarnaast zakt de voegmassa niet na, is het systeem uiterst gemakkelijk te verwerken en kun je het ook gebruiken voor het voegen van dunne tegels. Bovendien zijn epoxyvoegsystemen hoog mechanisch belastbaar en slijtvast met een goede reiniging.

Lang verhaal kort: de keuze voor het juiste voegsysteem is onderhevig aan veel factoren. En die verdienen de volle aandacht. Maak dus bewuste keuzes, samen met je adviseurs bij Bouwcenter: daar zijn ze voor!

Heb je een vraag?

Neem gerust contact met ons op! We helpen je graag.