Meestal begint de bouw van een constructieve zwembad-ondergrond met een betonnen bak. Deze moet aan een aantal voorwaarden voldoen om een goede basis voor een zwembad te vormen. Voor aanvang van de afwerking moet het beton minstens drie maanden geleden gestort zijn en gedurende minstens twee weken gevuld geweest zijn met water. Dit zorgt ervoor dat het beton zijn eerste zetting heeft gehad en de grootste krimp heeft doorgemaakt. Zo ontstaat er een stabiele structuur en een constructieve ondergrond die alles kan doorstaan.
Niet alleen een constructieve ondergrond is belangrijk, want ook de omstandigheden van de omgeving spelen een belangrijke rol. Wanneer je start met de werkzaamheden is het belangrijk dat het minimaal 5 graden Celsius is. Dit geldt voor zowel de ondergrond als de omgeving. Het mag niet regenen, er mag niet te veel wind staan en direct zonlicht moet vermeden worden. We raden daarom aan om een tijdelijke tent te bouwen waarbinnen de juiste omstandigheden gecreëerd kunnen worden.
Moeten de wanden van de betonnen bak worden uitgevlakt? Zorg er dan voor dat de wanden schoon zijn en geen bekistingsoliën meer bevatten. Daarna kunnen de wanden worden uitgevlakt met Mapei Planitop Fast 330: een sneldrogende uitvlakmortel die in laagdiktes van 3 tot 30 mm kan worden aangebracht. De vloer brand je aan met een hechtslurry, gemaakt van een mix van water, Topcem Pronto en Planicrete.
Vervolgens breng je nat Topcem Pronto aan. Dit is een krimpgecontroleerde mortel, die meteen bovenop de aanbrandlaag aangebracht wordt om de dekvloer mee te maken. Planicrete is een synthetisch rubber dat de hechting van de dekvloer verbetert.
De aanwezige doorvoeren kunnen waterdicht worden gemaakt met behulp van Mapeband-hulpstukken. Deze worden waterdicht verlijmd met Idrostop Mastic en de hoeken kan je voorzien van Mapeband en Mapelastic Turbo. Als laatste stap voor het tegelen, aanbrengen van keramiek of mozaïek breng je in de gehele bak twee lagen Mapelastic Turbo aan, met in de eerste laag daartussen Mapenet 150. Deze twee-componenten cementmortel vormt samen met het wapeningsnet een waterdichte barrière direct onder het keramiek of mozaïek.
De keramische tegels worden verlijmd met Keraflex Maxi S1 LD Zero. Deze lijm heeft een lange opentijd en is voorzien van stofreducerende technologie. Kies je voor glasmozaïek als eindafwerking? Dan kan je deze aanbrengen met Adesilex P10, aangemaakt met Isolastic. Deze combinatie zorgt ervoor dat het glasmozaïek goed hecht.
Bij de eindafwerking van keramiek of mozaïek worden de tegels vervolgens gevoegd met een epoxy voegmiddel. Deze kleurvaste en duurzame voeg is resistent tegen weersinvloeden en gaat lang mee.
Mapei heeft ook Kerapoxy Easy Design ontwikkeld. Dit is een gemakkelijk verwerkbare epoxyvoeg. Deze voegmortel is verkrijgbaar in maar liefst 41 kleuren, met een bijpassende kleur siliconenkit: Mapesil AC.
Laat het zwembad minimaal 10 dagen drogen. Daarna kan je het vullen met water en opleveren voor vele jaren gegarandeerd zwemplezier.