Hoe meet je de effecten van het nieuwe bouwen?

Luchtdicht bouwen, verduurzaming, energie neutrale gebouwen (BENG), hoge isolatiewaarde, duurzaam ondernemen, allemaal termen die de laatste jaren in opkomst zijn en die een belangrijke plek innemen. Fabrikanten bedenken slimme oplossingen en de overheid past wet- en regelgeving aan om Nederland groener, energiezuiniger en klimaat neutraler te maken. Maar hoe meet je de effecten van het nieuwe bouwen en hoe werkt dat in de praktijk?

Meten is weten

Er komt steeds meer meetapparatuur op de markt die inzicht geeft in het meten van diverse factoren; zoals bijvoorbeeld luchtvochtigheid, oppervlaktetemperatuur, vochtigheid in muren en vloeren en stroomverbruik. LEVELFIX heeft in de afgelopen jaren een basis pakket aan meters opgebouwd die u kunnen helpen bij het meten en monitoren.

Een consequentie van deze eisen is dat gebouwen beter geïsoleerd en luchtdicht gebouwd worden. Hierdoor wordt het realiseren van een gezond binnenklimaat in hogere mate afhankelijk van de voorzieningen voor de luchtverversing en luchtkwaliteit in de gebouwen, denk daarbij aan fijnstof, kooldioxide (Co2), koolmonoxide (CO), temperatuur en luchtvochtigheid.

Het meten van de relatieve luchtvochtigheid is een goede manier voor het beantwoorden van de vraag of een woning vochtig is of juist te droog. De ideale luchtvochtigheid in een woning of werkomgeving is 40 – 60°. Een hygrometer is een type vochtmeter dat direct een waarde laat zien bij een vochtmeting. Luchtvochtigheid meten vergroot het inzicht in een eventueel vochtprobleem, of een probleem door droge lucht. De thermo-hygrometer METOFIX TM300 helpt bij het meten van omgevingsvocht en temperatuur en geeft inzicht in de luchtkwaliteit.

TM300afbeelding.png

Meten van het isolatie effect

Om de vraag te beantwoorden hoe het met de isolatie van een gebouw is gesteld kan onder andere door het meten van de oppervlakte temperaturen. Hierbij wordt de oppervlakte temperatuur van wanden gemeten en kan vergeleken worden met de buitenmuur of andere muren. De METOFIX TI810 meet door middel van infrarood de gemiddelde temperatuur van alle soorten materialen en oppervlaktes en geeft u inzicht in bijvoorbeeld de isolatiewaarde. Daarnaast meet de TI810 de luchtvochtigheid en dauwpunt wat naast het meten van de luchtkwaliteit ideaal is voor stukadoors om te meten op welke temperatuur dauwvorming ontstaat of voor schilders i.v.m. verwerkingstemperatuur en vochtigheid.

TI810afbeelding.png

Vochtophoping in muren of vloeren?

De METOFIX VM128 geeft een indicatie hoe droog of nat de muren of vloeren zijn. Dit is uiteraard ideaal na verwerking van afbouwmaterialen (gips, beton, anhydriet), maar kan ook helpen met het opsporen van vocht vanwege slechte spouwmuurisolatie of condensvorming naar aanleiding van luchtdicht bouwen.

VM128afbeelding.png

Verborgen gebreken?

Om een beter beeld te krijgen hoe het gesteld is met het klimaat in- en de isolatie van gebouwen, heeft LEVELFIX de METOFIX TC870 & TC950 ontwikkeld. Twee slimme warmtebeeldcamera’s die temperaturen omzet in een warmtebeeld door middel van infra rood. Of het nu gaat om metingen in de bouw (koudebruggen, warmteverlies, isolatiewaarden, luchtlekkages), de installatietechniek (schakelkasten, stroomaansluitingen, zonne-installaties), of de industrie (oververhitting van installaties, lekkages, energieverlies); de warmtebeeldcamera’s sporen verborgen gebreken op, besparen tijd en kosten en geven inzicht.

TC950afbeelding.png

Wil je meer weten? Vraag ernaar bij jouw dichtstbijzijnde Bouwcenter en we helpen je graag!

Heb je een vraag?

Neem gerust contact met ons op! We helpen je graag.