Spiegeltje spiegeltje aan de wand, wie heeft de mooiste gevel van het land? Laten we ons bij de medemens vooral door gezichtsuitdrukkingen leiden, bij gebouwen is het meestal de gevel die ons het verhaal vertelt. Architecten weten dat als geen ander en geven met hun gevelontwerp als het ware hun visitekaartje af. Dat kaartje toont ons steeds vaker verlijmde gevelbakstenen en we vroegen ons af: is dat enkel een modegril of steekt er meer achter?
Bakstenen gevels zijn nog ouder dan de bekende weg naar Rome. Of we nu in het oude centrum rondlopen of in een nieuwe buitenwijk, overal zien we de baksteen in zijn vele verschijningsvormen. Van de authentieke kloostermoppen met hun wat wilde vorm tot de strakke, tamelijk eenvormige handvorm- en vormbakstenen. Daarnaast zijn er tientallen manieren om ze te stapelen, van het standaard halfsteensverband tot de meest ingewikkelde patronen met treffende namen als wildverband. Wat ze in de gevel letterlijk verbindt is van oudsher de metselmortel en tegenwoordig steeds vaker lijmmortel. Architecten smullen van die laatste, want verlijmen biedt een heel andere mogelijkheid om uitdrukking te geven aan de gevel. Die wordt strakker door de minieme voeg bij verlijmen, vormt daardoor meer een ‘glad’ vlak en dat zorgt weer voor een krachtiger kleurbeeld. Niet alleen architecten en vormgevers blijken daarvan gecharmeerd, ook particuliere opdrachtgevers geven de fraaie expressiemogelijkheden van baksteenverlijming steeds vaker de voorkeur. Maar er is meer.
Verlijmen heeft ten opzichte van metselen met cementspecie nog meer voordelen: lijmen gaat veel sneller en de wand wordt er veel sterker van, waardoor hij vaak slanker kan zijn met de – architectonische en constructieve – voordelen die daarbij horen. Doordat de voegen bij verlijmen veel smaller zijn – meer een soort van schaduwvoeg tussen de bakstenen - kan het arbeidsintensieve afvoegen vervallen en hoeft de steiger daarvoor niet langer te blijven staan. Dat scheelt tijd en geld. Bij verlijmen van baksteen komt verder de uitbloeiing (bleeding) van zouten en met name kalk veel minder voor en draagt ook dat bij aan een kleurrijk eindresultaat.
Dat we steeds meer verlijmde bakstenen gevels zien, heeft minder met mode te maken, dan met acceptatie en inburgering. Het eerste omvangrijke lijmproject is al ruim 25 jaar oud: de renovatie van het Koning Boudewijnstadion in Brussel. Het leek een waagstuk van de Vlaamse Bouwmeester bOb van Reeth om daarbij te kiezen voor de nog maar net door Omnicol ontwikkelde PVM omnifix lijmmortel, maar het bleek achteraf een meesterzet. Zowel technisch als esthetisch werd de verlijmde baksteengevel in de daarop volgende jaren het paradepaardje van menige architect. Toch moesten zeker in de beginjaren de nodige weerstanden worden overwonnen en vooroordelen worden weggenomen, zo herinnert Felix De Bever zich. Als directeur van Omnicol was hij vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van de lijmmortel. De producent is nog altijd bezig met verfijning en verbetering, want het toepassingsgebied wordt steeds groter en dat vraagt om bijpassende typen lijmmortel. De kracht die PVM omnifix al vanaf het begin toont blijft daarbij natuurlijk behouden: onderhoudsvrij, sterk en kleurintensief. Bovendien is de lijmmortel inmiddels volledig geïntegreerd in nationale en Europese normen.
Wil je meer weten? Vraag ernaar bij jouw dichtsbijzijnde Bouwcenter en we helpen je graag!