ModiWood® is klaar voor de nieuwe wetgeving

Op 20 augustus 2024 is een belangrijke aanpassing binnen de Europese brandwetgeving doorgevoerd. Deze aanpassing heeft aanzienlijke gevolgen voor iedereen in de bouwsector. Het betreft de inhoud van de CWFT-tabel (Classified Without Further Testing). Deze tabel bepaalt of een product getest dient te worden om een brandklasse D-classificatie te ontvangen.

Wat verandert er precies?

De CWFT-tabel wordt aangepast door de term ‘untreated’ (onbehandeld) expliciet toe te voegen. Dit betekent dat alleen onbehandeld hout zonder verdere tests mag worden geclassificeerd in brandklasse D; de minimale wettelijke brandeis voor gebouwen. Voor behandelde houtsoorten, zoals thermisch of chemisch gemodificeerd hout of hout met coatings, moeten nu extra brandtesten worden uitgevoerd om te voldoen aan de regelgeving.

Impact op de bouw

De aanpassing van de CWFT-tabel heeft grote gevolgen voor producenten, leveranciers en gebruikers van hout in de bouw. Behandelde houtsoorten moeten nu worden getest om hun brandklasse te bepalen, wat tijdrovend en kostbaar kan zijn. Voor Nederlandse aannemers en architecten is het cruciaal om op de hoogte te zijn van deze veranderingen. Bij het selecteren van hout voor gevelsystemen dien je rekening te houden met de noodzaak van extra brandtesten voor behandelde houtsoorten. Dit kan invloed hebben op de planning en kosten van bouwprojecten.

ModiWood in brandklasse D

ModiWood® is proactief omgegaan met deze aanpassing en heeft succesvol uitgebreide brandtesten uitgevoerd op haar behandelde houtproducten. Zo zijn alle producten nu standaard geclassificeerd in brandklasse D (D-s2,d0) en kan ModiWood met zekerheid de brandklasse van de producten garanderen, zelfs na behandeling. Zo blijft ModiWood® haar klanten voorzien van veilige en betrouwbare houtoplossingen voor gevelbekleding.

Liever brandklasse B? Geen probleem!

ModiWood Flame Retardant (FR) is een uniek totaalconcept dat naadloos aansluit op de recente wetten en regelgeving vanuit de sector. Het pakket bestaat uit gevelfolie, regelwerk en thermisch gemodificeerde Vuren-gevelbekleding die volledig voldoet aan de gestelde eisen uit het Besluit Bouwwerken & Leefomgeving (BBL). ModiWood FR is geschikt voor zowel open als gesloten gevelsituaties. Het totaalconcept wordt geleverd in Fins Rabat, Zweeds Rabat, de XL-varianten en Rhombus 65.

Heb je een vraag?

Neem gerust contact met ons op! We helpen je graag.