Na-isoleren van de buitengevel met een voorzetwand
Door een geïsoleerde voorzetwand te plaatsen, verhoog je de thermische en akoestische isolatiewaarde en zorg je ervoor dat eventuele vochtdoorslag niet direct tot problemen binnenshuis leidt. Ook voorkom je energieverlies door een valse spouw bij eventuele oneffenheden vanuit de buitengevel.
Je kunt de gevel na-isoleren met metal studs of houten staanders. Bouw je een isolerende voorzetwand? Dan is het goed om te weten welke voor- en nadelen beide materialen hebben op de isolatiewaarde van de wand. Houten staanders isoleren warmte beter dan metal studs, maar zijn wel gevoelig voor vocht, werking en kromtrekken. Metal studs bieden betere geluidsisolatie, vervormen niet en zijn ongevoelig voor vocht. Wel geleiden ze meer warmte en daardoor isoleren ze slechter dan houten staanders.
Aandachtspunten bij na-isolatie met voorzetwand
- Maak vooraf een plan voor het verwerken van leidingen, schakelaars, stopcontacten, gas- en kraanaansluitingen en het herplaatsen van radiatoren.
- We adviseren om de voorzetwand vrijstaand op te bouwen, zeker bij (half)steensmuren. Een vrijstaande voorzetwand zorgt voor een hogere isolatiewaarde en meer geluidsreductie. Wel neemt dit iets meer (woon)ruimte in beslag.
- Wil je het frame toch direct op de binnenzijde van de buitengevel monteren, bijvoorbeeld om ruimte te winnen of tijd te besparen? Plaats dan in ieder geval kokos of vilt tussen de buitenmuur en het framewerk.
- Werk alle onderbrekingen in de voorzetwand, zoals uitsparingen en verbindingen met de buitenlucht, goed af om potentiële koudebruggen en luchtlekken te voorkomen.
- Besteed extra aandacht aan een luchtdichte afwerking.