Beter boren in de badkamer met RUBI

Gaten boren in badkamertegels is een veelvoorkomende klus, vooral omdat de badkamer vaak voorzien moet worden van leidingen voor water aan- en afvoer. Hier zijn enkele handige tips om het boren van gaten te vergemakkelijken, zowel met als zonder waterkoeling. Allereerst een algemene tip die geldt voor alle tegels die al geplaatst zijn op de wand: boor alleen door de tegel zelf. Breng daarna het gat op diepte met een steen-of klopboor voor het plaatsen van de plug.

Meest voorkomende afmetingen voor de gaten

Voordat RUBI de tips deelt, is het handig om te weten welk soort gaten veel voorkomen in badkamertegels. In de wereld van badkamertegels zijn er gaten voor accessoires zoals handdoekhouders, zeepdispensers, zwevende kasten, spiegels of douchekoppen. Meestal hebben deze gaten diameters van ongeveer 6, 8 of 10 millimeter. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld ook doorvoergaten voor watertoevoer- en afvoerleidingen, met diameters variërend van 20 tot 60 millimeter.

TIP! Moet je bijvoorbeeld een plug plaatsen van 6 mm, boor dan een gat door de tegel van 8 mm. Dit voorkomt schade aan de tegel bij het op diepte boren met de steenboor.

Boren in geglazuurde wandtegels

Van oudsher werden minder zware tegels (bestaande uit biscuit met een toplaag van glazuur) op de wand gebruikt en volkeramische tegels op de vloer. Tegenwoordig is dit verschil niet meer zo duidelijk en worden er ook vloertegels op de wand gebruikt. Wandtegels op de vloer kunnen dan weer niet, vanwege de kwetsbaardere toplaag van glazuur. Bij het boren in originele wandtegels met een laag glazuur kun je al volstaan met een steenboortje. Een tip hierbij is om een pleister te gebruiken op de beoogde boorplek. Teken de plek af en gebruik vervolgens de steenboor (niet-kloppend) om het gat te boren. De pleister voorkomt dat de boor verloopt.

Uiteraard kun je voor het boren in wandtegels ook diamantboren gebruiken in plaats van een scherpe steenboor.

Nat boren in vloertegels (ook op de wand!)

Bij het boren in vloertegels kun je sowieso geen steenboortje gebruiken, maar heb je diamantboren nodig. Hiervoor heeft RUBI de diamant EASYGRES natboren ontwikkeld. Deze borenset is geschikt voor boren in zowel wand- als vloertegels, zelfs als ze al op de wand zijn geplaatst. Let op dat diamantboren niet kloppend gebruikt worden. De boor moet regelmatig worden gelost voor koeling, zodat het water bij de snijkop kan komen.

Droog gaten boren met een haakse slijper

Wanneer je niet wilt boren met water, omdat het koelwater over de voegen loopt, dan kun je gebruik maken van droogboren zoals de DRYGRES Premium borenHierbij is het belangrijk de boor schuin in te zetten, vervolgens rechtop te plaatsen en pas dan een licht pendelende beweging te maken. De kleine diameters zijn gevuld met wax. De waxvulling is bedoeld om het stof te binden tijdens het boren.

Boren met een boormachine

Werk je liever met een boormachine? Kies dan voor een hoogtoerige boormachine (accuboormachine) en gebruik de DRYGRES 4DRILL diamantboren met zeskantige aansluiting en waxvulling. 

Bedenk dat bij het boren in badkamertegels voorzichtigheid geboden is. Diamant slijpt als een vijl, en het is belangrijk de boor de kans te geven het werk te doen. Te veel kracht kan leiden tot oververhitting, een verminderd rendement en een minder fraai eindresultaat. Beter boren in de badkamer begint met doordachte precisie en kwaliteitsgereedschap.

Heb je een vraag?

Neem gerust contact met ons op! We helpen je graag.