Stofvrij werken

Jaarlijks overlijden gemiddeld 2.000 tot 3.500 Nederlandse werknemers aan blootstelling van kankerverwekkende stoffen. Veel van deze slachtoffers vallen in de bouwsector. Hoog tijd voor maatregelen om deze cijfers terug te dringen. TNO kiest voor PREVENTIE door toepassing van Stand der Techniek. Wat betekent dit in de praktijk en hoe zorg jij voor een veilige en gezonde werkomgeving? We vertellen het je graag.

Stand der Techniek

Bij het gebruik van (hand)gereedschappen of productiesystemen kunnen veel kankerverwekkende stoffen vrijkomen. Zoveel dat het een gezonde werkomgeving van werknemers in gevaar brengt. Met de ontwikkeling van Stand der Techniek mikt TNO op het gezond en intrinsiek veilig maken van een werkomgeving. De doelstelling? Het verlagen van de bronsterkten van deze productiemiddelen door toepassing van de juiste beheersmaatregelen. Alleen zo kan een werknemer optimaal worden beschermd.

Bescherm je werknemers met de juiste apparatuur

Bronsterkte beheersmaatregelen 

Bronsterkte geeft de blootstelling van giftige stoffen aan. Bijvoorbeeld door het inademen van gevaarlijke stoffen tijdens het uitvoeren van bepaalde werkzaamheden. Bijzonder hoog bij werknemers uit de bouw die veel zagen, slijpen, schuren en boren. Sterker, bij sleuvenzagen in kalkzandsteen ligt de blootstelling aan kwartsstof ruim 4.600 boven de grenswaarde. Zorgwekkend hoog, omdat dit kan leiden tot stoflongen. Ook droogzagen en slijpen vallen in de gevarenzone. Met Stand der Techniek slaat TNO de handen ineen met producenten van stofvrije gereedschappen en productieprocessen. Het doel? Kennis en kunde delen bij het ontwikkelen van emissie verlagende gereedschappen.

Producten en methodes die stofvrij – en gezond werken bevorderen

Steeds meer fabrikanten werken hard aan systemen die emissie verlagend werken, zoals Makita. Zij werken hand in hand met TNO bij het ontwikkelen van emissie verlagende systemen, zoals gereedschappen die bij gebruik minder stof produceren of een efficiënt afzuigsysteem bevatten. 

Om prestaties van verschillende stofzuigers te meten, heeft TNO 4 labels gelanceerd. Met label A kun je het langst werken zonder blootstelling aan schadelijke fijnstoffen, zo’n 5 – 8 uur per dag. Met label C werk je het minst lang met afdoende bescherming. Zo zie je in een oogopslag hoe lang je veilig kunt werken, zonder blootstelling aan schadelijke stoffen. Ook aan het reduceren van trillingen, zogenaamde AVT ( Anti Vibratie Techniek) , heeft Makita gedacht. Dankzij actieve absorptie van vibratie, waarbij een contragewicht de trillingen opvangt, ligt de machine rustiger in de handen. Deze innovatie wordt toegepast op diverse machines zoals de hamers met AVT, maar ook zaag- en schuurmachines.  

Pas je cookies aan om deze content te bekijken.

stofvrij-werken-video

Stofvrij werken bij Bouwcenter

Wil jij de gezondheid van jouw werknemers waarborgen? Zorgen voor een veilige en gezonde werkplek? Dan biedt Bouwcenter een compleet assortiment stofvrije gereedschappen van diverse fabrikanten voor iedere klus. Wij adviseren je graag over de vele mogelijkheden. 

Heb je een vraag?

Neem gerust contact met ons op! We helpen je graag.