Op iedere woning of gebouw zijn ze te vinden; gevelroosters. Het gebruik van gevelroosters is vooral praktisch; het dient als afsluiter van aan- of afvoer van lucht. Echter wordt design ook steeds belangrijker. Dit ziet u terug in de ruime keuze aan gevelroosters die groothandels en doe-het-zelf zaken tegenwoordig aanbieden.
Nedco heeft een breed assortiment aan gevelroosters waardoor aan bijna iedere wens kan worden voldaan. Zo heeft Nedco gevelroosters in verschillende soorten en maten. In deze blog lichten we een speciaal type gevelroosters uit: de bolroosters.
Ook het assortiment aan bolroosters is bij Nedco ruim. Zo heeft Nedco bolroosters met een aansluitmaat voor bijna ieder gangbaar ventilatiekanaal. Daarnaast zijn de bolroosters van Nedco verkrijgbaar in diverse kleuren. Doordat de bolroosters verkrijgbaar zijn in diverse kleuren is er voor ieder interieur wel een passend bolrooster te vinden. Bent u toch op zoek naar een bolrooster dat niet standaard in ons assortiment zit? Dan is dat geen probleem! U kunt bij ons ook bolroosters op maat aanvragen.
Naast de diverse kleuren en afmetingen zijn er ook andere specificaties waarin de bolroosters van elkaar verschillen. Zo zijn er diverse materialen en zijn er bolroosters met fijnmazig of grofmazig gaas. Daarnaast is Nedco de enige producent van bolroosters met een terugslagklep. Een noviteit in de ventilatiebranche.
De bolroosters van Nedco zijn verkrijgbaar in twee materiaalsoorten: kunststof en RVS. RVS bolroosters zijn bestand tegen alle weertypes en daarbij slag- en slijtvast. Daarnaast is RVS ook een stuk duurzamer omdat het langer mee gaat en ook recyclebaar is.
Binnen het RVS onderscheiden we twee types: RVS 304 en RVS 316. Vaak wordt gedacht dat RVS 304 voor binnen gebruik is en RVS 316 voor buiten. Dit is echter niet altijd het geval. Het klopt dat RVS 316 minder snel wordt aangetast in omgevingen waar zout of zuur in de lucht zit. In bijna alle andere gevallen is RVS 304 ook prima te gebruiken.
Als het gaat om RVS bolroosters op maat, wordt er vaak gebruik gemaakt van RVS 304. RVS 316 is stugger en daardoor zijn er minder mogelijkheden om daar een speciale maat gevelrooster van te maken.
Nedco heeft zowel bolroosters met fijnmazig gaas als met grofmazig gaas. Fijnmazig gaas is vooral gericht op het buiten houden van ongedierte. Door het fijnmazige gaas kunnen de grootste insecten namelijk niet door het ventilatierooster het ventilatiekanaal in komen. Bolroosters met fijnmazig gaas zijn zowel geschikt voor natuurlijke als mechanische ventilatie.
Bolroosters met grofmazig gaas hebben een heel ander voordeel. In tegenstelling tot bij fijnmazig gaas wordt bij grofmazig gaas de luchtdoorstroom veel minder belemmerd. Hierdoor blijft de luchtdoorstroom groot wat voor veel apparaten zoals een afzuigkap of een mechanische ventilatie een vereiste is. Ook de bolroosters met grofmazig gaas zijn geschikt voor natuurlijke ventilatie, mechanische ventilatie en daarnaast ook voor warmte terugwin installaties (WTW).
Binnen de bolroosters met grofmazig gaas, is er ook nog de keuze uit een bolrooster met of zonder terugslagklep. Een terugslagklep wordt geopend als er sprake is van overdruk. Daarnaast voorkomt een terugslagklep dat er lucht van buiten naar binnen stroomt en dus tegenstroming veroorzaakt en daarbij de lucht verontreinigd. Tegenstroming is namelijk slecht voor de apparaten die zich stroomopwaarts bevinden. Denk hierbij aan een afzuigkap. Doordat de terugslagklep alleen open gaat als er sprake is van overdruk zijn de bolroosters met terugslagklep ook een energie neutrale oplossing.
Als een bolrooster wordt gebruikt als gevelrooster die via een ventilatiekanaal met een afzuigkap verbonden is, is het advies om dan altijd een bolrooster met grofmazig gaas en een terugslagklep te gebruiken! Bij situaties waarbij er geen apparaten aangesloten zijn is een terugslagklep niet vereist.
De RVS bolroosters worden standaard uitgeleverd met een zogenoemde druppelgeleider. Deze druppelgeleiders worden er standaard bijgeleverd om de groene regenstrepen op de muur te voorkomen. Zonder de druppelgeleider loopt de regen via het rooster en de muur naar beneden waardoor er vochtige plekken ontstaan op de muur. Op deze plekken kan dan groene aanslag (mos en algen) groeien. De druppelgeleider zorgt ervoor dat het water wordt afgevoerd zonder dat het de muur raakt.
Wil je meer weten? Vraag ernaar bij jouw dichtsbijzijnde Bouwcenter en we helpen je graag!