Een mooie vloer, wie wil het niet? Een vloer moet echter niet alleen mooi zijn, maar ook degelijk. Een goede vloer is niet alleen bepalend voor de kwaliteit van de ruimte, maar zorgt ook voor verwarming, geluidsreductie en brandveiligheid. De oplossingen van Fermacell® zijn niet alleen duurzaam en technisch zeer gedegen maar ook licht, handzaam en flexibel om mee te werken, bijvoorbeeld doordat het gemakkelijk is om er een nieuwe liplas aan te maken.
Duurzaam bouwen is inmiddels de standaard in de ontwikkeling en renovatie van woningen en gebouwen. Duurzame gebouwen zijn beter voor het milieu, energiezuiniger en vaak ook gezonder voor gebruikers. Hierdoor neemt de populariteit van vloerverwarming toe, zowel in nieuw- als bestaande bouw. Bij vloerverwarming wordt de warmte over de hele vloer verspreid. Daardoor is deze manier van verwarmen goed te combineren met duurzame lage temperatuurverwarmingssystemen zoals een warmtepomp of aardwarmte, omdat hiervoor een groot oppervlak nodig is.
Vloerverwarming is niet alleen energiezuinig en duurzaam, maar levert ook meer comfort. Het gehele vloerveld straalt warmte uit, wat zorgt voor een behaaglijk binnenklimaat. De keuze voor droge vloersystemen in plaats van natte systemen wordt vaak gebaseerd op droogtijden, op het totale gewicht en op de vochtbelasting van het pand tijdens de bouwfase. Droge afbouw houdt in dat er geen natte producten zoals beton, zandcement of anhydriet worden gebruikt. Daarmee worden de droogtijden geëlimineerd. Bij droogbouw heb je namelijk geen last van het vocht van deze natte producten in het gebouw. Dit vocht wat in de woning wordt gebracht moet er ook weer uit. In de woning aanwezige materialen gaan het vocht opnemen waardoor je last krijgt van opzwellende en krimpende materialen. Dit leidt tot krimpscheuren. Bij droogbouw voorkom je dit. Ook is er bij droogbouw vaak sprake van minder gewicht. Vooral in renovatie- en transformatieprojecten is dit een groot voordeel ten opzichte van natte systemen.
Met Fermacell® droge dekvloeren kunnen 3 verschillende vloerverwarmingssystemen worden toegepast:
Bij droogbouw komt de vloerverwarming bovenop de vloerconstructie. Voor elke soort ondervloer is er een droogbouwsysteem beschikbaar, waardoor deze methode toegepast kan worden in alle nieuwe en bestaande woningtypen en gebouwen.
Na de verwerking volgt de laatste stap: de afwerking. Hierbij is alles mogelijk: van houten vloeren tot tegels, van PVC tot gietvloer en van vinyl tot natuursteen.
Wil je meer weten? Ga dan naar jouw Bouwcenter en vraag om advies.