Heb je de opdracht gekregen om een ruimte anders in te delen? Dan begint dat bij het optrekken van een binnenwand. Je hebt daarbij keuze uit verschillende materialen, waarbij gipsplaat en cellenbeton het meest gebruikt worden. Voor welk materiaal je kiest, is afhankelijk van elke individuele situatie. Bijvoorbeeld of de wand dragend moet zijn, prestaties op thermisch en akoestisch gebied of op prijs en snelheid. Wij vertellen je graag welke materialen je kunt inzetten voor jouw specifieke klus.
De meeste kamerscheidende wanden worden gemaakt van gipsplaat. En dat is niet gek, want met een gipsplaat bouw je in een handomdraai een wand op. De kern van een gipsplaat bestaat uit gips, voorzien van een laag karton aan weerszijde, voor de nodige stevigheid bij verwerking. Daardoor is het materiaal lichtgewicht, handzaam en eenvoudig verwerkbaar en op maat te snijden. De draagconstructie bestaat uit houten regelwerk of metal stud, een metalen geraamte dat snel op maat gemaakt kan wordt. Dit regelwerk biedt de mogelijkheid om de isolatie af te stemmen op elk gewenst niveau en gemakkelijk elektra of leidingwerk aan te brengen. Daarnaast biedt een gipsplaat een uitstekende brandwerendheid, zijn de platen makkelijk te schilderen of stucen en kun je met goede holle wandplug al een voorwerp van 30 kg ophangen. Een nadeel van werken met gisplaten is dat verticaal transport vaak lastig kan zijn, vanwege de afmetingen.
Kies je liever voor een meer massief product om jouw binnenmuur te maken? Grote kans dat je dan gaat voor cellenbetonblokken. Cellenbetonblokken zijn lichtgewicht en handzaam voor eenvoudige verwerking. Cellenbeton is gemaakt van kalk, zand en cement met grote hoeveelheden cellen met stilstaande lucht. Deze luchtcellen zorgen voor hoge isolatiewaarden en luchtdichtheid. Daarnaast heeft cellenbeton een groot warmteaccumulerend vermogen, wat ervoor zorgt dat temperatuursschommelingen geen invloed hebben op het binnenklimaat. De unieke structuur van cellenbeton zorgt voor goede geluiddempende en –absorberende eigenschappen. Het materiaal is dan ook prima geschikt om een goede akoestiek te creëren en storend geluid te weren. En doordat het materiaal vrij zacht is, kun je leidingwerk prima infrezen. Je bent qua afwerking wel langer bezig dan bij een gipswand, omdat je te maken hebt met verschillende naden.
Ga jij aan de slag met het optrekken van een binnenmuur? Dan begint dit natuurlijk bij geschikt materiaal. Voor welk bouwmateriaal je kiest is afhankelijk van verschillende factoren: van brandwerendheid en isolatie tot prijs en snelheid. Waar je ook voor kiest, van gipsplaat tot cellenbeton, bij Bouwcenter vind je alles wat je zoekt. Ons brede assortiment bevat alle materialen voor het bouwen van een binnenmuur. Bezoek een Bouwcentervestiging bij jou in de buurt. Ons vakkundig personeel geeft je graag advies voor jouw projectspecifieke klus