De Nederlandse woningvoorraad bevat grote aantallen flats, portiekwoningen en appartementencomplexen die niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd. Voor een snelle en efficiënte renovatie ontwikkelde Fermacell het ‘halve-doos-in-doos-concept’. Een revolutionaire droogbouwoplossing die hedendaags comfort geeft aan verouderde woningen.
Gemeenten maken de laatste jaren tempo met stedelijke vernieuwing. Probleemwijken worden krachtwijken, vaak door bestaande woningen te slopen en vervangende nieuwbouw te plegen voor een gevarieerde doelgroep. Dat levert veel lof op, maar er is ook kritiek. Want door sloop gaan de stedenbouwkundige kwaliteit en de sociale structuur van wijken verloren. Immers veel van de oorspronkelijke bewoners keren na de nieuwbouw niet terug. Het duurt tenslotte enige tijd voordat de nieuwbouw is gerealiseerd. Bovendien levert nieuwbouw hogere woonlasten op. Uit onderzoek blijkt dat veel bewoners ook tevreden zijn met een beperkte opknapbeurt van hun huis. Zij vinden het wonen in een vertrouwde omgeving belangrijker dan optimaal comfort. Daarnaast leert de ervaring dat renovatie van woningen nieuw elan brengt in een buurt en vaak zorgt voor meer differentiatie in de woningvoorraad.
Nederland staat voor de grootscheepse ‘Operatie Renovatie’. Deze is niet alleen ingegeven door de groeiende wens om stedenbouwkundige kwaliteit en sociale structuur van wijken te behouden. Ook financiële en klimatologische ontwikkelingen spelen een belangrijke rol. Nederland blijft achter bij de met de Europese Unie afgesproken doelstellingen voor het terugdringen van schadelijke emissies en energiegebruik. Daarnaast zijn de gasprijzen de afgelopen jaren sterk gestegen en het is zeker dat aan die stijging voorlopig geen einde komt.
Duurzaam renoveren van een groot deel van de bestaande Nederlandse woningvoorraad is dus absolute noodzaak. Een lagere energierekening, een verhoogd wooncomfort én een positieve bijdrage aan de klimaatdoelstellingen liggen binnen handbereik. Afhankelijk van de gekozen renovatiemethode zijn de terugverdientijden over het algemeen kort en is de besparing op lange termijn groot. Rekenmodellen van Archidat wijzen uit dat grootscheepse renovatie naar energielabel A++ op lange termijn het meest voordelig is.
Fermacell ontwikkelde voor een snelle en efficiënte renovatie het ‘halve-doos-in-doos-concept’. Een revolutionaire droogbouwoplossing die hedendaags comfort biedt aan verouderde woningen. De unieke materiaaleigenschappen van Fermacell Gipsvezelplaten maken het mogelijk om in renovatiewoningen nieuwbouwniveau (K=3) te realiseren door woningscheidende wanden aan slechts een zijde van een systeemwand te voorzien. Daarmee wordt aanzienlijk bespaard op materiaal en manuren ten opzichte van de traditionele doos-in-doos-oplossing. Zonder in te leveren op kwaliteit! Bovendien is het verlies aan verhuurbaar oppervlak minimaal. De systeemoplossingen die Fermacell binnen het halve-doos-in-doos-concept ontwikkelde voor vloeren, plafonds en wanden, zijn uitgebreid onderzocht. Ze voldoen, mits juist toegepast, aan de eisen die het Bouwbesluit stelt op het gebied van geluidsisolatie, brandwerendheid en thermische isolatie.
Renoveren volgens het halve doos-in-doos-concept van Fermacell:
De technisch adviseurs van Fermacell denken graag met je mee bij renovatie-en transformatieprojecten!
Wil je meer weten? Download dan de brochure “Renovatie halve-doos-in-doos” op www.fermacell.nl, of vraag ernaar bij jouw dichtstbijzijnde Bouwcenter!