Met Hoogbouwelementen kan er met slankere wanden worden volstaan. De reden daarvan is dat Hoogbouwelementen een hoge druksterkte (36 en 44 N/mm²) en hogere volumieke massa hebben. Op de website van Calduran is een tabel beschikbaar waarin de te verwachten geluidsisolatie per wanddikte wordt aangegeven.
Om optimaal gebruik te maken van de geluidsisolerende eigenschappen zijn de aansluitingen op de andere bouwdelen, de afwerking van eventuele dilataties en de verwerking ook erg belangrijk.
Voor de meeste kalkzandsteenproducten geldt dat zowel de lint- als stootvoegen vol en zat verlijmd moeten worden. Bij vellingblokken worden normaal gesproken de stootvoegen niet verlijmd, maar voor de geluidsisolatie is dat wel nodig. Hiermee verhoog je de geluidsisolatie meteen met een paar decibel, wat bijvoorbeeld erg goed van pas komt bij scheidingswanden tussen units of tussen winkels.
De afwerking van een dilatatie is altijd belangrijk, maar zeker in woning- of unitscheidende constructies. Vaak gaat het dan om dragende wanden waar koude dilataties in worden gemaakt. Bij een koude dilatatie is de voeg vaak tussen de 0 en 5 mm. Door deze af te werken met een wapeningsgaas en een filmlaag wordt de voeg effectief dichtgezet voor de geluidsoverdracht. De dilatatie is dan bij een meting van de wand niet van meetbare invloed op de geluidsisolatie. Calduran heeft een rapportage beschikbaar om dit te onderbouwen.
Het kan ook voorkomen dat er een grotere dilatatie wordt toegepast, een zogenaamde gevulde dilatatie. De opening van de dilatatie is dan minimaal 10 mm. Deze ruimte wordt gevuld met steenwol of een flexibel blijvend schuim en afgewerkt met stucstopprofielen en een dunne kitnaad.
Kalkzandsteenwanden worden ook regelmatig gebruikt als niet-dragende scheidingswand. Dit betekent dat er rondom 10 mm ruimte gehouden moet worden in verband met werking van materialen en om geen contactbruggen te maken die de geluidsisolatie zouden verminderen. Denk hierbij aan de aansluiting met een bovenliggende vloer of een dragende wand. Met de juiste vulling kan de voeg goed geluidsisolerend worden gemaakt. De 10 mm kan worden gevuld met steenwol, waardoor de voeg ook gelijk brandwerend is, of met een flexibel blijvend schuim. Hierna kan de voeg worden afgewerkt met kit, zoals vaak in bedrijfsruimtes wordt gedaan, of met een stucstopprofiel en een filmlaag.
Kortom: niet alleen de hoge massa van kalkzandsteen is bepalend voor een goede geluidsisolatie, maar ook de uitvoering van dilataties en aansluitingen en de verwerking speelt een belangrijke rol.