Door steeds strengere eisen op het gebied van energiebesparing, wordt tegenwoordig goed nagedacht over het energieverlies van een gebouw. De eerste stap is natuurlijk om de buitenschil van het gebouw te voorzien van een goed isolerend materiaal dat voldoet aan de Rc-waardes zoals gesteld in de Bbl, voorheen Bouwbesluit.
Daarnaast moet ook nagedacht worden over de (constructieve) bouwdelen die van binnen naar buiten door deze gebouwschil steken, de zogenaamde koudebruggen. Denk hierbij in horizontale zin aan vloerdelen of consoles bij balkons. In verticale zin zijn dit dragende wanden of kolommen. Bij deze koudebruggen daalt de oppervlaktetemperatuur van de wand, waardoor extra energieverlies optreedt, maar ook vochtproblemen kunnen ontstaan door condensatie van vocht op deze koude oppervlaktes. Bij grondgebonden woningen worden deze koudebruggen verminderd door het toepassen van nokken onder de betonvloeren. Dit is niet altijd mogelijk en dan kan de ISO-KIM een oplossing zijn.
Bij de BENG-berekening volgens NTA 8800 moet je zowel de Rc-waarden van de buitenschil als de psi-factor van de bouwknopen, waar eventueel koudebruggen kunnen ontstaan, invullen. De lineaire thermische koudebrug waarde psi of Ψ [W/mK] zegt iets over het warmteverlies door deze bouwknoop. De lijnkoudebrugfactor is afhankelijk van het type bouwknoop, de gebruikte breedte van het kimblok en de U-waarde van de aansluitende bouwdelen (vloer of muur). Deze isolatiewaarde moet voldoen aan de gestelde f-factor voor oppervlaktes: 0,65 voor woningbouw en 0,50 voor utiliteitsbouw, bij een normaal binnenklimaat met normale ventilatie. Als er veel vochtproductie is of als er andere bijzondere randvoorwaarden aanwezig zijn, kan het nodig zijn om een hogere minimumgrens te eisen. Deze minimumeisen zijn bedoeld om condensatie en eventuele schimmelgroei te vermijden, maar je kunt natuurlijk ook altijd kiezen voor een nog hogere isolatiewaarde. De juiste psi-waarde is te vinden in de standaard SBR/ISSO-details.
De ISO-KIM wordt vaak gebruikt op aangeven van de architect van het bouwkundig ontwerp. De aansluiting van een muur op een vloer met thermische isolatie op de vloerplaat vormt bijvoorbeeld een bouwknoop waarbij extra maatregelen nodig zijn om het warmteverlies te beperken. Ook wordt de ISO-KIM toegepast als de constructieve wanden doorlopen in een parkeerkelder.
Deze ISO-KIM is leverbaar in de breedtes 100, 115, 150, 175, 214 en 240 mm en hoogtes 113 en 150 mm (breedte 214 mm is niet leverbaar in 150 mm hoog). Bij wanden van 300 mm breed kunnen twee blokken ISO-KIM van 150 mm breed naast elkaar worden toegepast. De volumieke massa is ongeveer 1.100 kg/m³.
Uit berekeningen, uitgevoerd door NIEMAN De Raadgevende Ingenieurs, blijkt dat een ISO-KIM met een hoogte van 113 mm in wanden boven een open of gesloten parkeergaragedek voldoet aan de gestelde eis voor de f-factor. Door een hogere ISO-KIM toe te passen wordt het energieverbruik verder gereduceerd.