Green Spine Line® vertaalt zich in duurzame oplossingen op vier belangrijke pijlers: groene ingrediënten, groen ontwerp, groene productie en groene partnerschappen. Samen vormen deze pijlers de ruggengraat van VBI's duurzame transformatie van de bouwsector.
Een van de grootste uitdagingen in de betonproductie is het verminderen van de CO₂-uitstoot die wordt veroorzaakt door het gebruik van cement. Cement is het belangrijkste ingrediënt in beton, maar is tegelijkertijd verantwoordelijk voor een groot deel van de CO₂-uitstoot. Daarom werkt VBI aan duurzame cementkwaliteiten en vermindert het de behoefte aan cement door alternatieve bindmiddelen te onderzoeken en toe te voegen aan de betonmix. Deze innovaties dragen aanzienlijk bij aan de CO₂-reductie en zorgen voor een duurzamere betonproductie.
Het ontwerp van prefab betonproducten speelt een cruciale rol in het duurzaamheidsproces. De holle VBI-kanaalplaten zijn een uitstekend voorbeeld hiervan. Door het gebruik van kanaalplaten bespaar je tot 40% beton vergeleken met massieve vloeren. Het lichtere gewicht en de voorspanning zorgen ook nog eens voor een besparing van 50% op de benodigde wapening. Bovendien bieden de grote overspanningen van kanaalplaten meer flexibiliteit in het ontwerp van gebouwen en maken ze het mogelijk om vloerelementen in de toekomst eenvoudiger te hergebruiken. Dit draagt bij aan de circulariteit van de bouw.
Naast het gebruik van duurzame materialen en slimme ontwerpen, is de productiewijze essentieel in het verminderen van de ecologische voetafdruk. VBI streeft ernaar om zoveel mogelijk lokaal te produceren, met lokaal beschikbare grondstoffen. De prefabricage van de betonelementen maakt het mogelijk om het gebruik van grondstoffen te optimaliseren en om energieverbruik en afval te minimaliseren. Door bijvoorbeeld een langere uithardtijd toe te staan, kan VBI het cementgebruik verder terugdringen. Ook dit draagt bij aan een lagere CO₂-uitstoot.
Samenwerking is een belangrijke schakel in het verduurzamen van de bouwsector. VBI werkt dagelijks samen met klanten, leveranciers en producenten om de CO₂-footprint verder te verlagen. Daarnaast werken ze nauw samen met constructeurs en ontwerpers, om duurzame en circulaire ontwerprichtlijnen te ontwikkelen. Een belangrijk partnerschap is dat met ASCEM, het kennisinstituut van de BTE Groep, gericht op de ontwikkeling van alternatieve bindmiddelen. Deze samenwerking heeft al geleid tot innovaties die zorgen voor aanzienlijke CO₂-reducties in het productieproces. Zo lanceerde VBI in de Week van de Circulaire Economie 2024 een belangrijke innovatie vanuit dit samenwerkingsverband: het retournamecertificaat voor hoogwaardig hergebruik van voorgespannen kanaalplaten.
Green Spine Line® is voor VBI niet slechts een ambitie, maar de norm. Alle kanaalplaten van VBI hebben het Green Spine Line® label. Dit toont aan dat duurzame innovatie binnen de prefab betonsector mogelijk is. VBI blijft zich inzetten om de bouwsector verder te transformeren en een leidende rol te spelen in de verduurzaming van de industrie. Met de Green Spine Line® toont VBI aan dat het mogelijk is om ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren en dat dit de weg is naar een klimaatneutrale toekomst.
Als bouwprofessionals kan je bij VBI vertrouwen op prefab betonoplossingen die niet alleen technisch en economisch efficiënt zijn, maar ook een positieve impact hebben op het milieu. VBI wil samen met de bouwsector werken aan een duurzamere toekomst, met Green Spine Line® als leidraad voor innovatie en transformatie.