Als je alle uitingen moet geloven, zijn tegenwoordig bijna alle producten circulair en duurzaam. Maar is dat ook daadwerkelijk zo? Ook IsoBouw profileert zich als een duurzame onderneming met circulaire producten. Om twijfel tegen te gaan heeft de isolatiefabrikant haar claims wetenschappelijk onderbouwd. Daarnaast maakt IsoBouw haar duurzaamheidsbelofte ook waar met passende producten en een faciliterende dienstverlening.
De EPS (airpop)-producten van IsoBouw bestaan voor 98% uit lucht en zijn 100% recyclebaar. Dit levert een voorsprong op ten opzichte van andere isolatiematerialen, wat ook blijkt uit de levenscyclusanalyses (LCA). De isolatie van IsoBouw behaalt in vrijwel alle toepassingsgebieden de beste milieuscore. Dit komt tot uiting in de schaduwprijzen in de Nationale Milieudatabase (NMD). In deze database zijn de producten opgenomen met de hoogst haalbare categorie 1 productkaart. Producten met een goede milieuscore kunnen de CO2-uitstoot van een project aanzienlijk verlagen.
Voor vrijwel alle EPS-producten is IsoBouw het bronzen Cradle to Cradle Certified® certificaat toegekend. Het certificaat is verleend door de onafhankelijke Cradle to Cradle specialist EPEA (Environmental Protection Encouragement Agency) en is een garantie dat deze IsoBouw-producten aantoonbaar circulair zijn.
Cradle to Cradle heeft niet alleen toegevoegde waarde voor milieu, klimaat en leefomgeving. Toepassing van een Cradle to Cradle product biedt ook economische voordelen. Gebruikers vervullen een voortrekkersrol en verhogen daarmee hun marktwaarde. Daarnaast kunnen architecten en aannemers voor bouwprojecten eenvoudiger een duurzaamheidskeurmerk verkrijgen. Ook lokale overheden kunnen eisen stellen of subsidies verlenen gekoppeld aan de toepassing van C2C / circulaire producten.
Om het recyclen van EPS te faciliteren, ondersteunt IsoBouw verwerkers met haar Use4ReUse retourservice. Om restmateriaal te voorkomen, levert IsoBouw haar producten zoveel mogelijk op maat. Mocht er toch nog restmateriaal op de bouw ontstaan, dan kunnen de verwerkingsrestanten retour via de Use4ReUse service. Naast minder afval en besparing van stortkosten zorgt dit ook voor een opgeruimde bouwplaats.
Steeds vaker wordt er bij projecten een garantie gevraagd dat het restmateriaal ook daadwerkelijk wordt gerecycled. Om hier invulling aan te geven kan IsoBouw, op aanvraag, certificaten verstrekken. Hiermee kunnen aannemers en dakdekkers aan hun opdrachtgevers laten zien hoeveel m3 EPS er gerecycled wordt. Met het certificaat kunnen zij dus aantoonbaar maken dat ze voldoen aan de door opdrachtgevers steeds strenger gehanteerde voorschriften op het gebied van duurzaamheid en circulariteit.
Het retour genomen materiaal recyclet IsoBouw voor de productie van nieuwe producten, zoals bij de Eco50 Klik-vloerplaat bijvoorbeeld. De Eco50 Klik-vloerplaat bestaat voor minimaal 50% uit gerecycled EPS en is 100% herbruik- en recyclebaar. Deze vloerisolatie heeft de laagst MKI-score (schaduwprijs) en de laagste CO2-uitstoot.
Meer weten? Ga naar jouw Bouwcenter en vraag een medewerker om advies!