Bij een grondige zolderrenovatie is goede vloerisolatie net zo belangrijk als dakisolatie. Helemaal wanneer het een bestaande woning betreft, die vaak niet voldoet aan de huidige isolatie-eisen. Je wilt natuurlijk wel dat de bewoner optimaal geniet van zijn nieuwe leefruimte. Comfortabel en energiezuinig. Goede vloerisolatie helpt hierbij. Wij vertellen je graag meer over vloerisolatie en de Rc- isolatiewaardes van verschillende materialen.
Isolatiewaarde bestaan uit twee componenten: de Rd- en Rc-waarde. R-waarden geven aan wat de warmteweerstand van een materiaal is. Hoe hoger de waarde, hoe effectiever het isolatievermogen. De Rd- en Rc-waarde verschillen nauwelijks van elkaar.
- Rd-waarde: hiermee wordt de warmteweerstand van een materiaal aangeduid. De d staat voor ‘declared’, de waarde zoals opgegeven door de fabrikant. Des te hoger dit getal, hoe meer warmte binnenblijft.
- Rc-waarde: een Rc-waarde geeft de warmteweerstand van een constructie weer. De Rc-waarde is altijd hoger dan de Rd-waarde, omdat materialen zoals beton en vloerbedekking de warmte ook tegenhouden.
Vloerisolatie met een Rc-waarde van 3,5 zorgt voor comfort en energiebesparing
Vloeren van bestaande woningen zijn doorgaans niet zo goed geïsoleerd als die van nieuwbouw. En dat is niet gek, want nieuwbouwwoningen moeten volgens het Bouwbesluit een minimale Rc-waarde van 3,5 m2K/W hebben. Strenge eisen die wettelijk zijn vastgesteld. Bij renovatieprojecten aan de vloer is dat 2,5 m2K/W. Toch is het raadzaam om matige vloerisolatie bij jouw zolderrenovatieproject aan te pakken. Dat zorgt voor extra wooncomfort en energiebesparing. Pak matige vloerisolatie van 3 tot 7 centimeter, vaak gelijk aan een Rc-waarde van 1,3 m2K/W, daarom direct aan en isoleer de vloer naar Rc 3,5 m2K/W.
Of je tussenruimtes van de zoldervloer isoleert of bovenop de vloer, hangt af van de draagconstructie. Heb je te maken met een niet-massieve zoldervloer, dan vul je de ruimtes op. Afhankelijk van de beschikbare ruimte en wensen met betrekking tot de isolatiewaarden, kies je voor een isolatiemateriaal. Minerale wol is erg geschikt voor dit type constructies, omdat het materiaal uitstekend isoleert, goed tegen vocht kan en gemakkelijk aan te brengen is. De vloer kan ook worden opgevuld met minerale vlokken of pur schuim. Breng bij het aanbrengen van isolatie een dampdichte folie aan, zodat het isolatiemateriaal niet wordt aangetast door vocht. Gebruik wel altijd een stofmasker bij plaatsing van isolatiemateriaal, omdat rondvliegende deeltjes kunnen irriteren.
Als je te maken hebt met een massieve draagconstructie, dan plaats je het isolatiemateriaal bovenop de vloer. Ook hier breng je een dampfolie aan op de bestaande vloer. Let op dat je de naden en voegen goed afdicht. Bij dit type constructies wordt veelal gekozen voor harde, drukvaste isolatieplaten, zodat de ruimte snel belopen kan worden. Wil je de ruimte toch opvullen met minerale wol, dan maak je eerst een houten raamwerk, waartussen je isoleert. Uiteraard is dit een duurdere optie voor je opdrachtgever, omdat hier meerwerk in zit.
Ben jij op zoek naar isolatiemateriaal voor jouw zolderrenovatie? En wil je een materiaal met een hoge isolatiewaarde? Dan ben je bij Bouwcenter aan het juiste adres! Wij verkopen een breed assortiment isolatiematerialen, passend bij iedere specifieke klus. Daarnaast hebben we alle kennis in huis om jou te ondersteunen bij jouw keuze. Kom daarom snel langs bij een Bouwcentervestiging bij jou in de buurt.