XPS: jouw match voor vloerisolatie

XPS is uniek in zijn combinatie van hoge thermische isolatie, uitzonderlijke druksterkte, uitstekende weerstand tegen water en vorst-dooicycli en eenvoudige installatie.

URSA XPS (geëxtrudeerd polystyreen) vind je onder landingsbanen van vliegvelden of snelwegen in moerassige gebieden op het noordelijk halfrond. Het is het ideale materiaal voor funderingen (perimeters), vloeren en omkeerdaken die aan hoge druk worden blootgesteld.

Dit buitengewone isolatiemateriaal combineert op unieke wijze drie eigenschappen:

  • thermische isolatie
  • drukweerstand
  • waterdichtheid

Toepassingen van XPS

In technisch veeleisende toepassingen in de bouwsector, zoals perimeters/funderingen en platte daken, is URSA XPS perfect bestand tegen hoge drukbelastingen en tegen vocht, water en zoute of zure bodems.

URSA XPS staat bekend als uiterst duurzaam, met een levensduur van 50 jaar. Het gebruik van XPS is milieuvriendelijk, omdat het ervoor zorgt dat er minder verwarming en koeling in gebouwen nodig is.

Je kunt XPS gebruiken in diverse toepassingen:

  • Buitenmuren
  • Omkeerdaken
  • Vloeren
  • Horizontale funderingen
  • Hellende daken
  • Verticale funderingen

Met de juiste vloerisolatie houd je de warmte binnenshuis

De warmte binnenshuis houden doe je niet alleen met degelijke dak- en muurisolatie. Het isoleren van je vloer is ook een belangrijke factor. Tussen de 10% en 15% van alle warmte gaat via de vloer verloren. Met vloerisolatie heb je warme voeten en houd je toch de energiefactuur op peil.

Zo isoleer je een vloer

Geschikte URSA XPS-producten voor de begane grondvloer zijn de XPS N W E, de XPS N III L en de XPS N V L. De harde, drukvaste XPS-platen van URSA plaats je onder of boven de draagvloer:

  • Onder de draagvloer: plaats de isolatieplaten op de volle grond, zodat de draagconstructie minder met wisselende temperaturen te maken krijgt. De draagvloer boven de isolatie dient als warmteopslag en ook vermijd je zo oppervlaktecondensatie.

  • Boven de draagvloer: zorg ervoor dat het oppervlak van de draagvloer voldoende vlak is en dat eventuele leidingen uitgevlakt zijn. We raden aan om tussen de isolatieplaten en de dekvloer een PE-folie te plaatsen. Bij renovaties wordt meestal boven de draagvloer gewerkt. Ga zorgvuldig te werk bij het uitbreken van een bestaande vloer om leidingen intact te houden. De maximale hoogte van de totale vloeropbouw, rekening houdend met binnen- en buitendeuren of trappen, bepaalt de toegestane dikte van het isolatiemateriaal.

Wil je gelijkvloers een bestaande vloer isoleren zonder deze uit te breken? Dan is isoleren via de kelder de enige optie. Hierbij wordt het isolatiemateriaal bevestigd aan het plafond van de kelder. Zo houdt de vloer de warmte beter vast en gaat de kou van de kelder niet naar boven.

Heb je een vraag?

Neem gerust contact met ons op! We helpen je graag.