Wat is luchtdicht bouwen?
Luchtdicht bouwen is het creëren van een gebouw waarin ongewenste luchtinfiltratie tot een minimum wordt beperkt. Dit bereik je door zorgvuldig te letten op de afdichting van voegen, naden en luchtdoorvoeren. Zo voorkom je warmte- en energieverlies, verbeter je de energie-efficiëntie en draag je bij aan een gezonder binnenklimaat, zonder tocht en vochtproblemen. Ook verhoog je zo het wooncomfort, zorg je voor een waterkerende buitenconstructie en verbeter je de geluidwering. Soms wordt gedacht dat luchtdicht bouwen ongezond is, maar dit klopt niet. Gecontroleerde ventilatie via roosters en ramen is essentieel voor een gezond binnenklimaat, terwijl ongecontroleerde ventilatie door kieren en naden juist voorkomen moet worden.
Wat zijn de luchtdichtheidsklassen volgens NEN 2687 en hun impact op BENG?
In de BENG-berekening wordt een waarde voor de luchtdichtheid gevraagd. De introductie van BENG als opvolger van de EPC (Energieprestatiecoëfficiënt) betekent een nieuwe stap op weg naar een energieneutrale nieuwbouw. De mate van luchtdichting, onderdeel van BENG 1, is daarom in de meeste gevallen een flink stuk beter/lager dan de Bouwbesluit-eis. Dit is o.a. reeds inzichtelijk gemaakt in de RVO-referentiewoningen.
Luchtdichtheidsklasse NEN 2687 kent 3 luchtdichtheidsklassen: luchtdichtheidsklasse 1 (Bouwbesluit niveau) en luchtdichtheidsklasse 2 (Energiezuinig bouwen niveau). Voor een nog betere kwaliteit geldt luchtdichtheidsklasse 3. Deze luchtdichtheidsklasse 3 is nodig voor het Passiefhuisconcept en energieneutraal bouwen.