Praktijktips voor luchtdicht bouwen

In de moderne bouwsector is luchtdicht bouwen essentieel. Het gaat om het zorgvuldig afdichten van alle ongewenste kieren en naden in een woning of gebouw, om ongecontroleerde luchtstromen te voorkomen. Deze methode draagt niet alleen bij aan de energie-efficiëntie, maar verhoogt ook het comfort en de duurzaamheid van een gebouw. Of het nu gaat om nieuwbouw of renovatie, luchtdicht bouwen speelt een cruciale rol in het creëren van een gezond en comfortabel binnenklimaat.

Wat is luchtdicht bouwen?

Luchtdicht bouwen is het creëren van een gebouw waarin ongewenste luchtinfiltratie tot een minimum wordt beperkt. Dit bereik je door zorgvuldig te letten op de afdichting van voegen, naden en luchtdoorvoeren. Zo voorkom je warmte- en energieverlies, verbeter je de energie-efficiëntie en draag je bij aan een gezonder binnenklimaat, zonder tocht en vochtproblemen. Ook verhoog je zo het wooncomfort, zorg je voor een waterkerende buitenconstructie en verbeter je de geluidwering. Soms wordt gedacht dat luchtdicht bouwen ongezond is, maar dit klopt niet. Gecontroleerde ventilatie via roosters en ramen is essentieel voor een gezond binnenklimaat, terwijl ongecontroleerde ventilatie door kieren en naden juist voorkomen moet worden.

 

Wat zijn de luchtdichtheidsklassen volgens NEN 2687 en hun impact op BENG?

In de BENG-berekening wordt een waarde voor de luchtdichtheid gevraagd. De introductie van BENG als opvolger van de EPC (Energieprestatiecoëfficiënt) betekent een nieuwe stap op weg naar een energieneutrale nieuwbouw. De mate van luchtdichting, onderdeel van BENG 1, is daarom in de meeste gevallen een flink stuk beter/lager dan de Bouwbesluit-eis. Dit is o.a. reeds inzichtelijk gemaakt in de RVO-referentiewoningen. 

Luchtdichtheidsklasse NEN 2687 kent 3 luchtdichtheidsklassen: luchtdichtheidsklasse 1 (Bouwbesluit niveau) en luchtdichtheidsklasse 2 (Energiezuinig bouwen niveau). Voor een nog betere kwaliteit geldt luchtdichtheidsklasse 3. Deze luchtdichtheidsklasse 3 is nodig voor het Passiefhuisconcept en energieneutraal bouwen.

Praktijktips voor luchtdicht bouwen

Hieronder vind je 6 praktische tips die jou helpen om optimaal luchtdicht te bouwen. Als je deze opvolgt, dicht je alle ongewenste kieren en naden in een woning of gebouw vakkundig af.

Tip 1: De ondergrond

Het vooraf beoordelen en, indien nodig, reinigen en primeren van de ondergrond heeft grote invloed op het eindresultaat van de afdichting. Ondergronden dienen daarom altijd droog, vet- en stofvrij te zijn en te worden ontdaan van alle losse deeltjes die een goede hechting verhinderen. 

Extra tip

Gebruik bij het verwerken van tapes/butylbanden de sneldrogende ME902 Butyl- & Bitumensprayprimer. 

Tip 2: Dilemma...

Tape of afdichtingscoating? Met beide producten wordt uiteindelijk hetzelfde resultaat behaald. Toch kost het aanbrengen van een tape vaak meer tijd. Ook kan het lastiger zijn om tape op de juiste manier aan te brengen. De keuze voor tape of coating hangt daarom niet alleen af van het bouwkundig detail, maar wordt ook bepaald door factoren zoals de planning, het budget en de grootte van het project. Voor grotere projecten raden we daarom aan om te kiezen voor een afdichtingscoating.

Tip 3: Binnen of buiten?

Binnen ben je niet afhankelijk van het weer en de toegankelijkheid van de buitenkant (je hebt dus geen steigers nodig). Buiten kun je direct en gelijktijdig een luchtdichte afdichting en een waterkering aanbrengen.

Extra tip

Gebruik je de OS925 BARRIER SEAL COATING voor luchtdichting aan de buitenkant? Dan kun je het werk onder het maaiveld ook meteen waterdicht maken. Hierdoor hoef je geen verschillende producten meer te gebruiken. Raadpleeg altijd het productblad voor de juiste verwerkingsinstructies en de benodigde laagdikte.

Tip 4: Bevochtig de ondergrond

We adviseren om de ondergrond te bevochtigen bij het aanbrengen van purschuim. Vooral bij hogere temperaturen kunnen ondergronden droger zijn. Purschuim heeft vocht nodig om goed uit te harden en daarom is het slim om de ondergrond licht te bevochtigen met een plantenspuit. Alleen op deze manier krijg je het beste resultaat!

Extra tip

De FM330 is essentieel voor luchtdicht bouwen, met een bewezen luchtdichte afdichting tot 1750 Pascal. Wel raden we aan om dit te combineren met een afdichtingscoating, -band of -tape voor een gegarandeerde luchtdichting.

Tip 5: Welke afdichtingscoating?

Watergedragen coatings zoals OS925 BARRIER SEAL COATING en LD925 WATERBASED I-SEAL COATING worden vooral gebruikt bij hogere temperaturen en lage luchtvochtigheid. Bij lagere temperaturen drogen deze coatings langzamer. Een voordeel is dat ze zowel met een kwast als met een spuit kunnen worden aangebracht. De SP925 FLEXIBLE SEAL COATING, een hybride afdichtingscoating, vormt snel een huid bij zowel hoge als lage temperaturen en is daardoor een veelzijdiger product. 

Tip 6: Moeilijke plekken

Wil je moeilijk bereikbare plaatsen of kleine ruimtes afdichten? Gebruik worsten of kokers! Het afdichten van kleine en moeilijk bereikbare plekken, bijvoorbeeld boven je hoofd of onder een plafond, kan lastig zijn. Gebruik een product uit een worst of koker, zoals de SP925 FLEXIBLE SEAL COATING, om deze oppervlakken gemakkelijk luchtdicht af te werken. Een extra voordeel is dat je zo ook netjes en schoon werkt!

Heb je een vraag?

Neem gerust contact met ons op! We helpen je graag.