Luchtdicht bouwen: Zo overtuig je je klant!

Bij het kopen van een huis denkt de koper vaak niet als eerst aan het isoleren en luchtdicht maken van zijn woning. Esthetische aanpassingen als het doorbreken van een muur of plaatsen van een nieuwe keuken staan vaak op nummer één. Toch bespaart hij fors op zijn energierekening, wanneer hij ervoor kiest om alles goed te isoleren en luchtdicht te maken. Helemaal wanneer het om een al iets ouder huis gaat. Wil jij jouw klant overtuigen van de voordelen van isolatiewerkzaamheden? Wij vertellen je er graag alles over.

Isoleren is puur wooncomfort

Oude huizen zijn vaak slecht geïsoleerd. De bewoner ervaart kou en tocht in de winter en extreme hitte tijdens warme zomerdagen. Kortom: een woning die nooit precies op temperatuur is. Om tocht, koudebruggen of optrekkend vocht te voorkomen, is het verstandig om jouw klant te overtuigen dat isoleren en luchtdicht maken direct wooncomfort oplevert. Juist aangebrachte isolatie houdt ongewenste kou en warmte buitenshuis. Wanneer je alle naden, kieren en doorvoeren van leidingen direct afdicht met een geschikt vulmiddel, tape of folie, reduceer je in een klap tochtproblemen, Koude voeten, vochtproblemen, schimmelvorming of aanhoudende tochtstromen behoren hiermee tot de verleden tijd.

Dicht naden, kieren en doorvoeren met geschikt afdichtmateriaal voor optimaal wooncomfort.

Forse energiebesparing

Isoleren is besparen. Op de energierekening wel te verstaan. Toch vraagt dit om een behoorlijke investering, helemaal wanneer spouw, vloer en dak geïsoleerd en luchtdicht gemaakt moeten worden. Het is verstandig om een rekensom te maken voor de klant, waarin je per onderdeel de terugverdientijd berekent. Je deelt de totale investeringskosten dan door de verwachte energiebesparing. De bewoner ziet in één oogopslag wat de terugverdientijd is. Je kunt je klant er ook op wijzen dat het bij sommige geldverstrekkers mogelijk is om energiebesparende maatregelen mee te financieren. Sommige gemeentes en provincies stimuleren dit ook met een Duurzaamheidslening. Dit is een lening waar de koper zijn isolatiewerkzaamheden gunstig meefinanciert. Meer informatie vind je hier.

Bescherm de constructie

Optimale luchtdichting reduceert condensatie substantieel. Wanneer warme binnenlucht van binnen naar buiten stroomt, koelt het af. Hierdoor ontstaat condensatie, met behoud van de hoeveelheid vocht dat al aanwezig is. Dit resulteert in overmatige condensatie, dat leidt tot rotting en schimmel in de constructie. Aanwezige isolatieplaten worden nat, waardoor het luchtlek ook de isolatiewaarde aantast. Het dichten van kieren, naden en andere ongewenste lekken, zorgt dus voor behoud van de constructie. Daarmee voorkomt de bewoner hoge reparatiekosten in de toekomst.

Betere geluidsisolatie

Wanneer de koper besluit zijn woning te laten isoleren en luchtdicht maken, verbeterd hij de geluidsisolatie. Veel geluid dringt via luchtlekken de woning binnen. Optimale luchtdichting zorgt dus voor een fikse reductie op geluidsoverlast. Wanneer dit wordt gecombineerd met optimale isolatie, geniet de toekomstig bewoner van een rustig huis.

Regulatie waterhuishouding gevel

Luchtdichting verbetert de waterhuishouding  in de spouwmuur. Een buitengevel is namelijk wel slagrendicht, maar niet waterdicht. Regenwater penetreert de spouw via dilataties of via bakstenen die zich tijdens een flinke regenbui volzuigen met water. Dat water in de spouw wordt via compartimenteringsfolies in de gevel ook weer afgevoerd. Maar de echte waterdichting zit op dezelfde plek als de luchtdichting. Voer je die luchtdichting goed uit, dan zorg je direct voor optimale waterdichting. Luchtdrukvereffening speelt hier ook een rol. Winddruk op de gevel blaast namelijk water in de spouw door luchtlekken de constructie in, terwijl een goede luchtdichting zorgt voor een snelle drukopbouw in de spouw. Dat reduceert de hoeveelheid water die überhaupt de spouw ingaat.  

Isoleren is duurzaam

Klimaatverandering is een van de grootste bedreigingen voor onze aarde, wat vooral een gevolg is van CO2-uitstoot. Juist op dat gebied kan isolatie een groot verschil maken. Een woning wordt namelijk verwarmt met aardgas en voor elke verstookte kuub aardgas wordt 1,89 kg CO2 de atmosfeer ingeblazen. Een gemiddeld gezin verbruikt 1600 kuub aardgas per jaar. Bij een goed geïsoleerde woning, daalt dit gebruik naar 750 kuub. Dit resulteert in een vermindering van bijna 1600 kilogram per jaar in CO2-uitstoot. Het isoleren van een woning speelt dus een belangrijke rol in de strijd tegen klimaatverandering.

Isolatiemateriaal bij Bouwcenter

Ben jij bezig met een isolatieproject? Dan ben je bij Bouwcenter aan het juiste adres! Bij ons kun je terecht voor een breed assortiment isolatiematerialen, van isolatiedekens en platen tot materialen voor een luchtdichte afwerking. Alles onder één dak voor jouw klus. Hoe groot of hoe klein ook. Daarnaast hebben we alle vakkennis in huis om je te informeren en begeleiden bij jouw project specifieke klus. Bezoek daarom snel een Bouwcentervestiging bij jou in de buurt. We helpen je graag verder!

Heb je een vraag?

Neem gerust contact met ons op! We helpen je graag.