• Deskundig advies
  • Ruime voorraad
  • 14 Vestigingen in Noord Nederland
  • Bezorging waar je maar wilt
Rc, Rd en Lambdawaardes

Isolatiewaardes

Alles wat een professionele bouwer moet weten

Alles wat je moet weten

Als professionele bouwer is het belangrijk om kennis te hebben van isolatiewaardes en hun berekening. Deze waarden zijn cruciaal bij het ontwerpen en bouwen van energiezuinige en comfortabele gebouwen. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over Rc, Rd en Lambdawaardes, evenals de vereiste isolatiewaardes volgens wetgeving, en de beschikbare subsidies voor verduurzaming.

Lambdawaarde: warmtegeleiding

De Lambdawaarde (λ) geeft de thermische geleidbaarheid van een materiaal weer, wat de mate van warmtegeleiding door het materiaal aangeeft. Hoe lager de Lambdawaarde, hoe beter het isolerende vermogen van het materiaal.

Rc-waarde: warmteweerstand totale constructie

De Rc-waarde, afkorting voor Resistance Construction, ook wel de warmteweerstand genoemd, geeft aan hoe goed een constructie weerstand biedt tegen warmteverlies. Het wordt berekend door de som van de thermische weerstanden van alle materialen in de constructie te nemen, inclusief isolatie, luchtspouwen, en eventuele andere lagen. Een hogere Rc-waarde betekent een betere isolatie.

Rd-waarde: isolatiecapaciteit

De Rd-waarde, afkorting voor Resistance Dimension, of de warmteweerstand van een materiaal, geeft aan hoe goed een specifiek isolatiemateriaal warmte tegenhoudt. Het wordt bepaald door de dikte van het materiaal te delen door de thermische geleidbaarheid (Lambda-waarde) van dat materiaal. Een hogere Rd-waarde betekent een betere isolatiecapaciteit van het materiaal.

Bouwbesluit

Het Bouwbesluit stelt minimale eisen aan de thermische isolatie van gebouwen in Nederland. Deze eisen zijn afhankelijk van het type gebouw (bijvoorbeeld woningen, utiliteitsgebouwen) en het soort werk (nieuwbouw, renovatie). Voor woningen gelden de volgende eisen:

  Nieuwbouw Renovatie
Vloer 3,7 2,5
Gevel 4,7 1,3
Dak 6,3 2

Isolatiewaardes berekenen

Vaak worden Rd waardes vermeld bij een product, maar je kunt ze ook zelf uitrekenen. Hiervoor heb je wel de Lambda waarde nodig. De Rd waarde bereken je zo: Rd waarde = dikte isolatiemateriaal (in meters) / lambdawaarde

Subsidie voor verduurzaming ISDE

De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is een subsidie van de overheid voor de aanschaf van duurzame energieoplossingen, waaronder isolatiemaatregelen. Door gebruik te maken van de ISDE-regeling kunnen klanten van professionele bouwers financiële ondersteuning krijgen bij het verduurzamen van gebouwen, waardoor de investeringen in energiebesparende maatregelen aantrekkelijker worden. Zie hiervoor website: ISDE: Isolatiemaatregelen woningeigenaren (rvo.nl)

Biobased subsidie

Daarnaast zijn er specifieke subsidies beschikbaar voor het gebruik van biobased materialen in de bouw, waaronder isolatiematerialen. Deze subsidies stimuleren het gebruik van duurzame en milieuvriendelijke materialen en dragen bij aan een circulaire economie.

Als professionele bouwer is het van groot belang om op de hoogte te zijn van de verschillende isolatiewaardes en de geldende wet- en regelgeving omtrent isolatie. Door te streven naar hoogwaardige isolatie en gebruik te maken van beschikbare subsidies voor verduurzaming, kunnen bouwers bijdragen aan een energiezuinige en duurzame gebouwde omgeving.

Tip: controleer altijd in de materialenlijst of jouw materialen in aanmerking komen voor subsidie!

Heb je een vraag?

Neem gerust contact met ons op! We helpen je graag.