• Deskundig advies
  • Ruime voorraad
  • 14 Vestigingen in Noord Nederland
  • Bezorging waar je maar wilt

Luchtdicht bouwen en de WKB; hoe zit het?

Met de verwachte inwerkingtreding van de Omgevingswet en de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (WKB) op 1 januari 2024, staat de bouwsector voor significante veranderingen. Een belangrijk aspect hierin is de versterking van de aansprakelijkheid met betrekking tot verborgen gebreken, wat aanzienlijke gevolgen heeft voor aannemers.

In elke sector, óók de bouwsector, wordt hoogwaardig vakmanschap verwacht. Toch komt het helaas niet altijd voor, bijvoorbeeld als gevolg van tijdsdruk, personeelstekorten of gebrek aan kennis. Niet alle bouwmaterialen worden adequaat verwerkt, en ook vereisten met betrekking tot luchtdicht bouwen, zoals vastgelegd in het Bouwbesluit, worden niet altijd nageleefd. En de kwaliteit van bouwen is lastig te controleren. 

Blowerdoortest

Een veelgebruikte methode om de luchtdichtheid van een gebouw te beoordelen, is een blowerdoortest. Het gebouw wordt dan onder druk gezet en na verloop van tijd wordt de druk opnieuw gemeten. Hoe minder drukverlies hoe beter de luchtdichtheid. Een blowerdoortest wordt lang niet altijd gedaan en is niet altijd verplicht. Dit is afhankelijk van de eisen die aan een woning worden gesteld. 

Luchtdichtheid registreren in WKB

Door de komst van de WKB wordt nu vereist dat alle uitgevoerde werkzaamheden nauwkeurig worden gedocumenteerd. Deze rapportage dient als bewijs dat de materialen correct zijn verwerkt en dat de voorschriften van het Bouwbesluit zijn nageleefd. Het wordt daarom essentieel om registraties zorgvuldig bij te houden zodra de WKB van kracht wordt. Dit speelt een cruciale rol in het borgen van de bouwkwaliteit en het voldoen aan de nieuwe wetgeving.

Heb je een vraag?

Neem gerust contact met ons op! We helpen je graag.