HCI, groot in beton, bestaat 100 jaar: ‘Een schitterend product: zand, cement en water, meer heb je niet nodig'
De Gelderlander 25-09-2021
Door: Gerard Menting
Directeur Wim Lubbers van HCI Bouwmaterialen en Betonindustrie. © Jan Ruland van den Brink
HENGELO - ,,Beton is mijn hobby”, zegt directeur Wim Lubbers van HCI Bouwmaterialen en Betonindustrie. Het Hengelose bedrijf is gisteren een eeuw oud geworden.
Dat Lubbers zichzelf een echte liefhebber van beton noemt, komt niet uit de lucht vallen. ,,Een schitterend product waar je alle vormen mee kunt maken. Zand, cement en water: meer heb je niet nodig”, roemt Lubbers (68) het klassieke bouwmateriaal. Hij is de derde generatie Lubbers in het Hengelose bedrijf.
Hij maakte er rond de eeuwwisseling een fraai statement mee door voor zijn nieuwe woning aan de Vordenseweg vooral beton te gebruiken, in uiteenlopende vormen, samenstellingen en kleuren. Geprezen door de een, verguisd door een ander. ,,Maar wie eenmaal binnen is geweest, is enthousiast”, is zijn ervaring.
De opa van Lubbers was een van de twee Hengelose aannemers die aan de wieg van het familiebedrijf stonden. In een handgeschreven overeenkomst spraken Albert Gasseling en Evert Jan Lubbers in 1921 af dat ze samen bouwmaterialen gaan verkopen en cementwaren fabriceren.
Bij de woning van Lubbers aan de Vordenseweg stond het terrein al snel vol met buizen, tegels, cementringen en vooral dakpannen. Een officiële naam hadden ze nog niet maar de dorpsbewoners hadden het al snel over de ‘Pannenfabriek’.
De echte naam kwam er in 1936, toen de vennootschap Hengelose Cement Industrie en Bouwmaterialenhandel werd opgericht. ,,Mijn opa is jong gestorven, in 1932 volgde mijn vader Gerrit hem op”, zegt Lubbers.
Met vennoot Gasseling verhuisde hij halverwege de jaren dertig naar wat nu de Kruisbergseweg heet. Ze stopten toen ook met aannemersactiviteiten.
Op die nieuwe plek groeide het bedrijf gestaag. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de productie van vloertegels goed op gang. Lubbers laat er nog een zien, met het beeldmerk HCI aan de onderzijde in het beton gedrukt. Miljoenen werden er van gemaakt en geëxporteerd.
Vensterbanken deden het ook erg goed, vertelt hij. Als jochie mocht hij helpen dozen vouwen en nieten, waarin ze werden verpakt. Daar kreeg hij een cent per doos voor. ,,Ik was sportief en handig, dat ging me goed af. Tot men zei dat ik nog maar een halve cent per doos kreeg. Andere werknemers klaagden dat ik zoveel geld verdiende voor dat werk. Ik maakte wel vier keer zoveel dozen als zij”, zegt hij glimlachend. ,,Dan ben ik heel principieel: ik heb geen doos meer gevouwen.”
In 1977 kwam hij, een jaar na zijn zwager Gerard Mantel, écht in dienst van HCI. Beiden traden twaalf jaar later toe tot de directie. In 2002 werd Lubbers alleen eigenaar. Het Bouwcenter wordt sinds 2009 geleid door Loek Wensink.
Een tweede vestiging begon in 1955 in Ulft. Alfons Gasseling, die samen met zijn broers Leo en Bertie bij vader Albert in het bedrijf was gekomen, zag kansen toen in Ulft het terrein gekocht kon worden waarop al het zand lag van de uitdieping van de Oude IJssel. Dat werd gezeefd en verkocht en was de basis voor de Ulftse Bouwstoffen Industrie. Het Bouwcenter kreeg later vestigingen in Zevenaar (1999, met net als in Hengelo een showroom voor keukens en badkamers), Elst (2011) en Zutphen (2017).
Betonelementen van HCI Beton zijn in het hele land te vinden in gebouwen zoals de Fenixloods in Rotterdam en de Amstel Tower in Amsterdam. Hoewel hij de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt is de techneut Lubbers nog volop bezig met nieuwe ontwikkelingen. HCI stond al bekend om de stalvloeren, later werden vloerplaten ontwikkeld waarmee mest en urine in veestallen gescheiden bleef. Zo vermindert ontwikkeling van ammoniak.
Prefab elementen van beton waar het metselwerk l in zit is een andere vernieuwing. Hij laat in zijn tuin een experimentele muur zien, beton met daarin afvalhout gerecycled. Het hout rot op den duur weg en biedt in dat traject ruimte voor vogels, insecten en planten. De stevigheid van het element blijft.
Het huis van HCI-directeur Lubbers aan de Vordenseweg. © Jan Ruland van den Brink
Het bedrijf met 200 medewerkers begon vrijdag bij de als een Christo-object in grijs-geel doek ingepakte showroom met het jubileumjaar. Ook zo’n 50 gepensioneerde medewerkers zagen hoe een kraan het doek verwijderde om het nieuwe dak zichtbaar te maken. Tot aan de bouwvak komend jaar zijn er feestelijke activiteiten voor klanten en relaties.
Zoon Wim Lubbers en trotse vader Gerrit Lubbers in 1960 bij de dozen waar de vensterbanken in werden verpakt. Archief HCI © archief
Het begin van de HCI, in de volksmond toen de 'pannenfabriek', in 1921 aan de Vordenseweg. E.J. Lubbers staat in de deuropening,vooraan A. Gasseling tussen twee werknemers. Archief HCI © archief
Foto uit 1936 van de HCI aan de toenmalige Hummeloseweg, die nu de Kruisbergsweg is. © archief