Damp-open bouwen is een manier van bouwen waarbij je gebruik maakt van natuurlijke isolatiematerialen met vochtregulerende eigenschappen.
In een gebouw wordt waterdamp geproduceerd. Dit komt bijvoorbeeld door douchen, koken, ademen, transpireren etc. Het feit is dat warme lucht meer vocht kan opnemen dan koude lucht. Daarom hebben mensen in de winter ook vaak last van droge handen en lippen als ze een tijdje buiten zijn geweest. Echter willen we in de winter graag een aangenaam binnenklimaat creëren en stoken daarom de temperatuur in huis op. Deze warme lucht in huis kan veel meer vocht opnemen, daarom is het in de winter ook vaak veel vochtiger in huis dan in de zomer.
Deze aangename, warme lucht wil vanuit de woning naar buiten via muren, daken en/of ramen. Maar wat nu als die warme lucht in uw constructie trekt en afkoelt? Wat dan?
We weten dat koudere lucht minder waterdamp kan opnemen. De waterdamp welke opgeslagen is in de warme lucht kan niet meer opgeslagen worden in de veel koudere lucht en gaat condenseren. Het punt waarop condens ontstaat noemen we het dauwpunt. Het dauwpunt is afhankelijk van de hoeveelheid vocht, temperatuur en luchtdruk.
Dampdicht bouwen is een meer traditionele manier van bouwen. Hierbij is het belangrijk om aan de warme zijde van de constructie een dampremmende folie te plaatsen. Deze folie zorgt ervoor dat deze warme, vochtige lucht niet in contact komt met de koudere droge constructie en daar gaat condenseren. Je wilt immers geen vocht in je constructie en isolatiemateriaal. Dit kan de constructie namelijk op termijn aantasten en voor schimmelvorming zorgen.
Belangrijk bij deze vorm van bouwen is dat er geen ophoping van vocht in uw woning ontstaat en er goed geventileerd dient te worden. Tevens is het van belang dat bij verwerking van de dampdichte folie er erg secuur wordt gewerkt. Een gat in de folie kan er immers alsnog voor zorgen dat er vocht in de constructie komt.
Bij damp-open bouwen gebruiken we andere materialen welke wel tegen vocht kunnen. Deze isolatiematerialen hebben de eigenschap om vocht tijdelijk te kunnen bufferen. In de volksmond wordt deze manier van bouwen ook wel ‘ademend bouwen’ genoemd. Deze term suggereert dat er veel ventilatie of tocht in huis is, maar dat is zeker niet het geval. Damp-open bouwen is ook luchtdicht bouwen. Bij damp-open bouwen wordt vocht dat binnenshuis wordt geproduceerd via de constructie naar buiten getransporteerd en afgegeven aan de buitenlucht.
Nog vragen? Neem dan gerust contact op met onze specialisten, we helpen graag!