Met een voorzetwand de buitengevel na-isoleren.
Door een geïsoleerde voorzetwand te plaatsen, verbeter je zowel de thermische als akoestische isolatie. Daarnaast helpt dit om eventuele vochtdoorslag te beperken, waardoor vochtproblemen binnenshuis worden voorkomen. Ook kan een voorzetwand energieverlies door een valse spouw compenseren, vooral bij een ongelijkmatige buitengevel.
Voor het na-isoleren van de gevel kun je kiezen tussen een frame van houten staanders of metal studs. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken. Houten staanders bieden betere thermische isolatie, maar zijn gevoeliger voor vocht, uitzetting en kromtrekken. Metal studs daarentegen zorgen voor betere geluidsisolatie, zijn vormvast en bestand tegen vocht, maar geleiden warmte, waardoor de isolerende werking iets minder is dan bij hout.
Belangrijke punten bij na-isolatie met een voorzetwand
Voordat je begint, is het verstandig om een plan te maken voor het integreren van leidingen, stopcontacten, schakelaars, gas- en kraanaansluitingen en eventuele radiatoren.
Bij (half)steensmuren raden we aan om de voorzetwand vrijstaand te monteren. Dit zorgt niet alleen voor een betere isolatiewaarde, maar ook voor een hogere mate van geluidsreductie. Houd er wel rekening mee dat dit iets meer ruimte inneemt.
Wil je het frame toch direct tegen de binnenzijde van de buitengevel plaatsen, bijvoorbeeld om ruimte te besparen of sneller te werken? Zorg er dan voor dat je een laag kokos of vilt tussen de muur en het frame aanbrengt.
Daarnaast is het essentieel om alle onderbrekingen in de voorzetwand, zoals uitsparingen en open verbindingen met de buitenlucht, zorgvuldig af te dichten. Dit voorkomt koudebruggen en luchtlekken.
Een luchtdichte afwerking is cruciaal voor een optimaal isolerend resultaat.